Zábery, ktoré mrazia: 'Prelet' pľúcami zdevastovanými koronavírusom

Video zhotovené lekármi z nemocnice v americkom Washingtone odhaľuje, ako presne koronavírus SARS-CoV-2 poškodil pľúca vážne chorého pacienta (59).

28.03.2020 00:10
korona9 Foto:
Vírus napáda pľúcne alveoly.
debata (28)

Tieto desivé zábery vychádzajúce z 360 stupňovej snímky skutočných zdevastovaných pľúc pritom prichádzajú len niekoľko dní potom, čo muž nejavil žiadne príznaky, píše spravodajská stanica CNN.

Pacient bol do nemocnice Univerzity Georgea Washingtona v americkom hlavnom meste prevezený 18. marca vo vážnom stave, ako uvádza nemocnica na svojom webe. Bol tam dopravený z inej nemocnice potom, ako jeho počiatočné príznaky – horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, rýchlo eskalovali. Pritom krátko predtým javil len mierne príznaky. A ešte niekoľko dní predtým nemal žiadne príznaky.

Lekári s pomocou špeciálnej technológie zaobstarali kompletné zábery jeho pľúc, ktoré teraz môžete vidieť v trojrozmernej podobe. Video upravené softvérom pre virtuálnu realitu ukazuje, ako sa infekcia v pľúcach rýchlo šíri, čím spôsobuje ich rozsiahle a potenciálne aj dlhodobé poškodenie. To je jasne vidieť v podobe zelených pruhov znázorňujúcich zakalené a poničené tkanivo.

„Pacient trpí chorobou Covid-19 a jeho pľúca nefungujú správne,“ konštatoval podľa CNN vedúci chirurg Keith Mortman z George Washington University Hospital, ktorá 3D video zverejnila.

Lekár zdôraznil dôležitú okolnosť, že 59-ročný pacient, ktorý má podľa snímok rozsiahlo poškodené pľúca, je inak zdravý a okrem vyššieho krvného tlaku žiadnymi ťažkosťami netrpel. Vzhľadom k tomu, aký vážny jeho stav je, potrebuje ventilátor, ktorý mu pomáha dýchať. Ale ani to nestačí. Musí mať tiež ďalší prístroj, ktorý pre neho zabezpečuje obeh a okysličovanie krvi.

„Toto nie je žiadny sedemdesiatnik či osemdesiatnik so zlou imunitou alebo diabetik. Okrem vysokého krvného tlaku skutočne nemá žiadne ďalšie významné zdravotné problémy. Lenže keby sme dané zábery nasnímali zase o týždeň, nemožno vylúčiť, že zápalový proces by bol opäť o niečo horší,“ upozornil lekár.

Čo môže koronavírus s pľúcami inak zdravého a aj mladého človeka urobiť, demonštroval nedávno už belgický lekár Ignace Demeyere na snímke z počítačovej tomografie. Ukazuje na nej postihnuté miesta pľúcneho tkaniva, v ktorých sa hromadí tekutina. Ide o zápalový výpotok, ktorý telo produkuje v rámci boja s infekciou.

„Zábery sú jednoducho desivé. Tí ľudia sa môžu zotaviť, ale ich životy sú v nebezpečenstve. Ide o mladých ľudí, športovcov a nefajčiarov,“ citoval Demeyerea belgický server Libre.

Nová 3D vizualizácia z USA poskytuje ešte detailnejšiu predstavu, čo sa vo vnútri pľúc deje.

Samotný mechanizmus poškodenia pľúc pri napadnutí novým koronavírusom sa pôvodne preukázalo z pitvy pacientov, ktorí chorobe podľahli v Číne. Ukázalo sa, že ak choroba Covid-19 z horných dýchacích ciest prenikne do pľúc, môže vyvolať fibrózu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pľúca #pandémia #koronavírus #Covid-19