Časť nakazených koronavírusom vykazuje neurologické problémy

Menšia časť nakazených koronavírusom vykazuje aj neurologické problémy - sú zmätení, majú záchvaty či mŕtvicu.

02.04.2020 11:51
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (11)

Také symptómy hlásia u niektorých pacientov podľa denníka The New York Times (NYT) lekári po celom svete. Typickými príznakmi ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sú kašeľ, horúčka a problémy s dýchaním. Vedci tiež zaznamenali nezvyčajné symptómy v podobe straty čuchu a chuti či srdcových problémov, teraz hovoria už aj o neurologických problémoch.

Začiatkom marca prišiel na pohotovosť vo floridskom meste Boca Raton 74 ročný muž, ktorý sa sťažoval na kašeľ a horúčku. Rentgen ale vylúčil zápal pľúc, preto ho lekári poslali domov. Na druhý deň ho príbuzní do nemocnice priviezli opäť, pretože horúčka sa u neho ešte zvýšila. Pacient mal problémy s dychom, lekárom ale nebol schopný povedať svoje meno a vysvetliť, čo ho trápi, pretože nedokázal hovoriť.

Senior, ktorý sa popri chronického pľúcneho ochorenia potýkal s Parkinsonovou chorobou, sa len oháňal rukami a nohami a zdalo sa, že ho postihol záchvat. Následne u neho potvrdili chorobu COVID-19.

V Detroite lekári zaznamenali ďalší nezvyčajný prípad choroby COVID-19, nakazenou je približne 50 ročná zamestnankyňa aerolínií. Žena bola zmätená a sťažovala sa na bolesť hlavy. Svoje meno síce dokázala vysloviť, ale postupne prestávala reagovať. Vyšetrenie následne odhalilo v časti mozgu abnormálne opuchy a zápaly a tiež odumieranie časti buniek. Lekári u ženy diagnostikovali akútnu nekrotizujúcu encefalopatiu, ktorá je vzácnou komplikáciou v prípade chrípky a iných vírusových ochorení.

Podobné prípady sprevádzajúce pandémiu choroby COVID-19 ohlásili aj lekári v Taliansku a ďalších krajinách. U niektorých pacientov boli zaznamenané blúznivé stavy ešte predtým, ako sa u nich objavili horúčky a problémy s dýchaním, uviedol lekár Alessandro Padovani z univerzitnej kliniky v talianskej Brescii, kde sprevádzkovali zvláštne lôžka pre pacientov nakazených koronavírusom s neurologickými komplikáciami.

Pacienti s encefalopatiou sú zmätení a môžu sa správať zvláštne, „čumieť“ do priestoru, trpieť záchvatmi vyžadujúcimi okamžitú starostlivosť. Experti pri takých stavoch varujú ošetrujúcich lekárov, aby mali na pamäti, že títo pacienti môžu byť nakazení, preto musia chrániť aj seba pred infekciou.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19