Vedci našli ’Achillovu pätu’ koronavírusu

Podľa novej štúdie sa vedcom podarilo objaviť niečo ako "Achillovu pätu" vírusu SARS-CoV-2, na ktorú by sa mohla zamerať liečba a ktorá môže otvoriť cestu pre potenciálnu účinnú vakcínu.

06.04.2020 21:35
covid7 Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Odborníci totiž skúmali protilátku, ktorú pred rokmi odobrali vyliečenému pacientovi so SARS a všimli si, že sa zachytila na konkrétnom mieste na tomto víruse.

Protilátku nazvanú CR3022 izolovala v roku 2006 farmaceutická spoločnosť Crucell Holland B.V. v Holandsku. Vedecký tím z výskumného ústavu Scripps Research v americkom San Diegu teraz objavil, že táto istá protilátka sa ako predtým u choroby SARS, ktorá do roku 2004 nebola diagnostikovaná, zachytila na takmer rovnakom mieste a na aktuálnej vzorke koronavírusu. Pozorovanie vedci uskutočnili s rozlíšením blížiacim sa k veľkosti atómu.

Protilátka síce nový vírus SARS-CoV-2 „neuchopila” tak významne, avšak pomohla identifikovať ono miesto ako možnú slabinu v zložení vírusu. A zároveň to neznamená, že ho napriek tomu nemôže zlikvidovať.

„Tento vysoký stupeň podobnosti znamená, že oblasť na víruse má dôležitú funkciu, ktorá by sa mohla stratiť, keby došlo k významnejšej mutácii,” konštatovali výskumníci podľa novín San Diego Union-Tribune.

„Znalosť takto chránených miest môže pomôcť pri navrhovaní vakcín a liečiv proti SARS-CoV-2 na základe vnútornej štruktúry vírusu. Vakcína by potom mohla chrániť aj pred inými koronavírusmi – vrátane tých, ktoré sa napríklad objavia v budúcnosti," poznamenal hlavný autor štúdie Ian Wilson a pre San Diego Union-Tribune danú oblasť vírusu označil za jeho „možnú Achillovu pätu“.

Objav, publikovaný v časopise Science, podľa dostupných informácií naznačuje, že vírus by mohol byť zraniteľný aj voči určitým správne zvoleným medikamentom. Podľa vedcov zo Scripps Research je ale dôležité najprv presne rozlúštiť, ako sa ochorenie Covid-19 presne šíri.

Zraniteľnú oblasť vírusu je ale vždy ťažké nájsť. „Zistili sme, že táto oblasť je zvyčajne vo vnútri vírusu skrytá a je vystavená len vtedy, keď táto časť vírusu zmení štruktúru, ako by to bolo aj pri prirodzenej infekcii,“ vysvetlil spoluautor americkej štúdie Meng Yuan.

Vedci však musia ešte všetko dôkladne preskúmať. Teraz ale hľadajú uzdravených pacientov, ktorí sa zotavili a sú ochotní darovať krv na kontrolu protilátok. Toto všetko je ďalší čriepok do skladačky boja s Covid-19.

V Austrálii medzitým začalo predklinické testovanie vakcíny proti koronavírusu. Pomocou injekcií tam na fretkách skúšajú dve prípadné vakcíny tamojšie Organizácie vedeckého a priemyselného výskumu Commonwealthu (CSIRO) v laboratóriách pri Melbourne.

„Prvá fáza testovania potrvá približne tri mesiace,“ uviedol podľa agentúry Reuters riaditeľ CSIRO Rob Grenfell s tým, že akákoľvek výsledná vakcína nebude verejnosti k dispozícii pred koncom budúceho roka.

Druhá americká spoločnosť začne testovať vakcínu proti koronavírusu

Pôjde o prvý krok, ktorý má overiť dostatočnú bezpečnosť vakcíny.

Spoločnosť Inovio Pharmaceuticals uviedla, že dostala úradné povolenie na uskutočnenie testov na vzorke 40 zdravých dobrovoľníkov. Bezpečnostné testy sa uskutočnia vo Philadelphii a v Kansas City v americkom štáte Missouri.

Ide o prvý krok, ktorý má overiť dostatočnú bezpečnosť vakcíny. Potrebné však budú väčšie testy, aby bolo jasné, či je aj funkčná. Avšak aj v prípade, že výskum bude bezproblémový, bude podľa odhadov trvať viac než rok, než bude akákoľvek vakcína všeobecne dostupná.

V marci začali v USA už s klinickým testovaním inej vakcíny proti koronavírusu. Vyvinula ju biotechnologická spoločnosť National Institutes of Health and Moderna Inc. Testovanie sa uskutočňuje v meste Seattle v štáte Washington.

O vytvorenie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa snažia početné tímy výskumníkov na celom svete.

Zdroj: SITA/AP

20 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #vakcína #koronavírus #Covid-19