Stopercentná účinnosť! Českí parazitológovia otestovali vakcínu proti lymskej borelióze

Na svete je látka, z ktorej by sa mohla vyrábať vakcína proti lymskej borelióze. Túto chorobu spôsobujú baktérie rodu Borrelia a prenášajú ju kliešte.

29.05.2020 06:00
debata

V Európe ale dosiaľ nie je možné sa pred ňou chrániť pomocou očkovania. Parazitológovia z českobudejo­vického Biologického centra AV ČR teraz otestovali nádejnú látku, ktorej úspešnosť proti boréliám vykazuje stopercentnú účinnosť. Výsledky boli publikované začiatkom mája v prestížnom časopise NPJ Vaccines (Nature Partner Journals).

Pôvodná vakcína fungovala len v Amerike

Očkovaciu látku vyvinul popredný americký farmaceutický koncern Sanofi a na jej otestovanie na evropskom kliešťovi Ixodes ricinus si vybral práve českých vedcov z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Nová očkovacia látka nadväzuje na predchádzajúcu americkú vakcínu.

„Prvá vakcína na lymskú boreliózu bola založená na povrchovom proteíne borélií v kliešťovi, označovanom OspA. Bola to jednoduchá molekula, ktorá mala mnoho vedľajších účinkov, zaberala len na jeden druh borélie a bola použiteľná len v Amerike, kde sa tento druh borélie v kliešťoch vyskytuje," vysvetľuje parazitológ Radek Šíma z Biologického centra AV ČR. Dnes je známych 21 druhov borélií, majú rôzne povrchové proteíny, ktoré sa pri presune z kliešťa do tela človeka menia, ako keby prezliekali kabát.

Farmaceutická firma preto vylepšila štruktúru očkovacej látky – vytvorili jadro molekuly, na ktoré sú naviazané rôzne povrchové proteíny OspA. „Táto nová štruktúra umožňuje imunitnému systému rýchlo a spoľahlivo rozoznať cudzorodú látku v tele a vytvoriť si proti nej protilátky. Je to vakcína proti prenosu borélií, zafunguje veľmi rýchlo, hneď ako borélie prechádzajú z kliešťa do človeka,“ hovorí Radek Šíma.

Otestujú očkovaciu látku na ľuďoch?

Imunitný systém, ktorý je vytrénovaný očkovacou látkou, okamžite rozpozná borélie v tele a zlikviduje ich. „Navyše zásadná inovácia vakcíny spočíva v tom, že je určená na všetky druhy borélií," dodáva parazitológ.

Analýza v laboratóriách Parazitologického ústavu BC AV ČR preukázala stopercentnú účinnosť očkovacej látky na európskych kliešťoch (Ixodes ricinus). Vedci látku testovali na myšiach, teraz bude záležať na ekonomickej rozvahe farmaceutickej firmy, či investuje do klinickej štúdie (testovanie vakcíny na ľuďoch) a rozhodne sa vakcínu pripraviť pre trh.

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktorého prvým príznakom je červená škvrna s blednúcim stredom v okolí prisatia kliešťa. Môže sa prejavovať tiež horúčkou, bolesťou svalov či únavou. Tieto príznaky, pripomínajúce chrípku, sa však nemusia objavovať vo všetkých prípadoch. Ochorenie sa lieči antibiotikami. Ak zostáva neliečené, postihuje nervovú sústavu, srdce či kĺby. Na rozdiel od kliešťovej encefalitídy, sa proti lymskej borelióze zatiaľ nie je možné nechať očkovať.

Zdroj: bc.cas.cz

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #kliešť #lymská borelióza #borelióza