Koronavírus môže vyvolať vážne až smrteľné poruchy mozgu

U pacientov s COVID-19 zaznamenali rôzne komplikácie, a to od zápalu mozgu, blúznenia, poškodenia nervov až po mŕtvicu.

09.07.2020 15:21
mozog, mrtvica, prihoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Koronavírus môže vyvolať vážne a v niektorých prípadoch až smrteľné poruchy mozgu, ktoré sa objavujú u mierne chorých alebo zotavujúcich sa pacientov. V novej štúdii to tvrdia neurológovia, ktorí v stredu zverejnili detaily o viac ako 40 pacientoch s COVID-19 z Veľkej Británie, u ktorých zaznamenali rôzne komplikácie, a to od zápalu mozgu, blúznenia, poškodenia nervov až po mŕtvicu. V niektorých prípadoch bol neurologický problém prvým a hlavným symptómom pacienta.

Prípady publikované v žurnále Brain odhalili nárast život ohrozujúcej akútnej diseminovanej encefalomyelitídy (ADEM) počas prvej vlny šírenia vírusu v Británii. Na UCL Queen Square Institute of Neurology sa počet prípadov ADEM zvýšil z jedného za mesiac pred vypuknutím pandémie na dva až tri týždenne počas apríla a mája. Päťdesiatdeväťročná žena podľahla komplikáciám.

Tucet pacientov malo zápal centrálneho nervového systému, 10 malo ochorenie mozgu s delíriom alebo psychózou, osem utrpelo mŕtvicu a u ďalších ôsmich diagnostikovali problém s periférnym nervom, takzvaný Guillainov-Barrého syndróm.

Jeden z autorov štúdie Michael Zandi uviedol, že koronavírus SARS-CoV-2 ovplyvňuje mozog tak, ako žiadny iný vírus. Dodal, že niektorí pacienti s ADEM majú dlhodobé problémy. To zvyšuje obavy z pretrvávajúcich problémov ochorenia COVID-19, keďže niektorí ľudia majú ťažkosti s dýchaním aj po tom, ako sa vyliečili, iní zas trpia zníženou citlivosťou, slabosťou alebo majú problémy s pamäťou.

Jedna 55-ročná žena sa začala správať zvláštne deň po prepustení z nemocnice, pričom predtým nemala žiadne psychické problémy. Opakovane si obliekala a vyzliekala kabát, mala halucinácie a vo svojom dome videla opice a levy. Následne ju znova hospitalizovali a postupne u nej zabrala antipsychotická liečba.

Ďalšiu 47-ročnú ženu hospitalizovali s bolesťou hlavy a zníženou citlivosťou v pravej ruke týždeň po tom, ako mala kašeľ a zvýšenú telesnú teplotu. Neskôr bola ospalá a upadla do bezvedomia. Jej stav si vyžadoval okamžitú operáciu, pri ktorej jej odstránili časť lebky, aby uvoľnili tlak na opuchnutý mozog.

„Chceme, aby všetci zdravotníci na svete vedeli o týchto komplikáciách spojených s koronavírusom,“ vyhlásil Zandi s tým, že potrebujú skúmať aj ďalších pacientov.

Experti sa obávajú, že vírus môže zanechať u časti populácie poškodenie mozgu, ktoré sa však prejaví až po niekoľkých rokoch. „Dúfame, že sa to nestane, no keď máte takúto závažnú pandémiu postihujúcu takú veľkú časť populácie, musíme si na to dať pozor,“ dodal Zandi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #vírus #vedci #výskum #mŕtvica #koronavírus #Covid-19 #blúznenie