Slávny 'opičí proces' dal za pravdu Biblii, Darwin ale neprehral

Keď v roku 1859 Charles Darwin publikoval svoju evolučnú teóriu, nabúral stáročia jediné prijímané tvrdenie, že svet bol stvorený Bohom, a vyvolal vášnivé diskusie, ktoré dodnes nevychladli. V USA viedli k niekoľkým súdnym procesom, z ktorých najznámejší - takzvaný opičí - začal 10. júla 1925. Učiteľ John Scopes v ňom vtedy čelil obvineniu, že učil žiakov evolučnú teóriu.

12.07.2020 09:13
Charles Darwin Foto:
Prírodovedec Charles Darwin.
debata (85)

„Nevedel som nič o evolúcii, keď som ten zákon navrhoval, ale čítal som v novinách, že deti chodia domov zo školy a hovoria rodičom, že v Biblii sú nezmysly,“ vysvetlil poslanec štátu Tennessee John Butler.

Príslušný zákon v štáte Tennessee od marca 1925 (až do roku 1967) zakazoval učiteľom na štátnych školách „učiť teóriu popierajúcu božské stvorenie človeka“. Pritom ale povoľoval učebnicu, ktorá evolučnú teóriu popisovala.

Proces v priamom prenose

Za „opičím procesom“ stál Newyorčan George Rappleyea, ktorý v Daytone viedol banskú spoločnosť a presvedčil tamojších podnikateľov, že súdny spor na takto kontroverznú a diskutovanú tému by mohol prilákať pozornosť k dvojtisícovému mestečku. A to sa skutočne stalo. Proces sledovali stovky novinárov aj z celonárodných denníkov, proces prvý raz v histórii v priamom prenose prenášal rozhlas. Do tímu obžaloby sa totiž podarilo získať trojnásobného kandidáta na prezidenta USA Williama Jenningsa Bryana, medzi obhajcami bol aj slávny advokát Clarence Darrow.

O 24 ročného učiteľa Johna Scopesa, ktorý sa nechal presvedčiť, aby sa stal obetným baránkom, išlo až v druhom rade. Obžalovaný bol v máji 1925 a väzeniu sa vyhol vďaka kaucii, ktorú za neho zaplatil majiteľ denníka Baltimore Sun Paul Patterson.

Učiteľ dostal pokutu sto dolárov

Proces začal 10. júla 1925. Sudca John Raulston začínal každý deň jednanie modlitbou a väčšina z porotcov chodila pravidelne do kostola. Keď sa z procesu stala fraška, 11. deň obhajca Darrow požiadal o uznanie Scopesa vinným, aby sa kauza mohla dostať pred súd vyššej inštancie. Scopes bol odsúdený k pokute sto dolárov.

Pojednávanie pred Najvyšším súdom štátu Tennessee začalo v máji 1926, verdikt bol vynesený v januári následujúceho roka. Súd uznal Butlerov zákon za ústavný, ale rozsudok nad Scopesom zrušil pre procesnú chybu – pokutu mala podľa neho udeliť porota, nie sudca Raulston.

Scopesov proces eskaloval bitku medzi evolucionistami a kreacionistami (zástancami teórie stvorenia) a niekoľko ďalších štátov USA krátko potom prijalo zákon, ktorý zakazoval vyučovať evolučnú teóriu (v roku 1927 ich bolo 13). Až v roku 1968 rozhodol Najvyšší súd USA, že podobný zákaz porušuje ústavu Spojených štátov, v ktorej sa hovorí, že štátne školy nesmú podporovať žiadne náboženstvo.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Biblia #Charles Darwin #evolučná teória