Ruskú vakcínu proti koronavírusu zaregistrovali na použitie, dostala ju aj Putinova dcéra

Vakcína podľa ruského prezidenta prešla všetkými potrebnými testami.

11.08.2020 12:10 , aktualizované: 13:58
vakcína / očkovanie / Foto:
debata (248)

Vakcínu proti novému koronavírusu, ktorú vyvinuli v Rusku, už zaregistrovali na použitie. V utorok to na stretnutí vlády oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň uviedol, že ňou zaočkovali aj jednu z jeho dcér, ktorá sa cíti dobre.

Putin vyhlásil, že vakcína sa počas testov ukázala ako účinná a ponúka trvalú imunitu voči koronavírusu. Ako zdôraznil, prešla všetkými potrebnými testami.

Ruské úrady plánujú vakcínou zaočkovať zdravotníkov, učiteľov a ďalšie rizikové skupiny ľudí.

Rusko je prvá krajina, ktorá si zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu. Mnohí vedci v krajine i v zahraničí sú však skeptickí a spochybňujú rozhodnutie zaregistrovať ju ešte pred treťou fázou testov. Tretia fáza obyčajne trvá niekoľko mesiacov a zahŕňa testovanie na tisíckach ľudí.

WHO: V poslednej, tretej fáze testovania je na svete šesť vakcín

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento rok vo februári vyhlásila, že vakcína proti covidu-19 nebude dostupná skôr ako za 18 mesiacov. Popredná svetová organizácia vo výskume a vývoji vakcín CEPI už na začiatku marca ohlásila projekt globálnej spolupráce medzi verejnými, súkromnými a občianskymi subjektami na urýchlenie vývoja vakcíny, financovaný sumou dvoch miliárd dolárov. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus začiatkom augusta vyhlásil, že na vakcínu bude treba sto miliárd dolárov a dodal, že aj napriek nádeji, že bude čoskoro dostupná, je možné, že na chorobu Covid-19 nebude nikdy existovať „zázračný všeliek“.
  • Európska komisia (EK) v júni oznámila, že chce urýchliť testovanie vakcín proti koronavírusu, aby k nim mohli ľudia získať prístup už budúci rok. Štáty by podľa únijnej exekutívy mali tiež zabezpečiť, aby po schválení prvých vakcín proti Covidu-19 k nim mali prístup všetci obyvatelia. Niekoľko západoeurópskych krajín, medzi ktorými je napríklad Nemecko, Francúzsko či Taliansko pritom nezávisle na Bruselu iniciovalo vlastný spoločný nákup pripravovaných očkovacích prostriedkov. EK koncom júla oznámila dohodu s francúzskou farmaceutickou skupinou Sanofi, vďaka ktorej zaistí pre únijné krajiny 300 miliónov dávok vyvíjanej vakcíny proti Covidu-19.
  • V súčasnosti sa podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v klinickom hodnotení nachádza 26 vakcín a 139 kandidátnych vakcín je v predklinickom testovaní. V poslednej, tretej fáze klinických štúdií bolo k 31. júlu podľa WHO šesť vakcín.
  • Za vedúceho kandidáta v celosvetovej snahe získať vakcínu, ktorá zastaví epidémiu považuje WHO očkovaciu látku s označením AZD1222 nazývanú tiež ako „oxfordská vakcína“, ktorú vyvíja firma AstraZeneca spolu s vedcami britskej Oxfordskej univerzity. Táto látka podľa časopisu The Lancet nemá žiadne vedľajšie účinky a vyvoláva imunitnú reakciu protilátky a T-buniek, ktoré sú v ľudskom tele dôležitým stavebným prvkom imunitného systému. Táto očkovacia látka sa už nachádza v tretej fáze testov.
  • Očkovaciu látku vyvíja tiež americká farmaceutická spoločnosť Pfizer s nemeckou biotechnologickou firmou BioNTech. Jedna z jej experimentálnych vakcín podľa nedávno zverejnených výsledkov v prvom kole testovania u časti pacientov vyvolala želanú reakciu imunitného systému. Najmä pri vyššom dávkovaní sa síce objavovali aj vedľajšie účinky, podľa výskumníkov ale neboli príliš vážne. Aj táto vakcína už vstúpila do tretej fázy testovania.
  • Jednu z najsľubnejších látok proti Covidu-19 vyvíja aj americká spoločnosť Moderna. Tá vstúpila do poslednej fázy testov, ktorá sa skúša na 30 000 dobrovoľní­koch, koncom júla. Medzi ďalšie vyvíjané vakcíny, ktoré sú v tretej fáze testov, patria látky čínskych Ústavov biologických produktov vo Wu-chane a v Pekingu či čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinovac, ktorá testuje na dobrovoľníkoch v Brazílii.
  • Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú očkovaciu látku na svete proti Covidu-19 s názvom Sputnik V.
  • Spustenie prác na vakcíne proti Covidu-19 oznámilo začiatkom mája tiež české ministerstvo zdravotníctva. Na vývoji za desiatky miliónov korún spolupracuje Štátny zdravotný ústav (SZÚ) s Ústavom hematológie a krvnej transfúzie a Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Podľa niektorých vakcinológov projekt nebudí dôveru. V polovici júla českí výskumníci uviedli, že prototyp vakcíny bude hotový zhruba do mesiaca a potom sa začne testovať na zvieratách.
  • Pre pacientov s ťažkým priebehom covidu-19 sa v súčasnosti používa liek remdesivir, ktorý mal pôvodne slúžiť ako liek pre chorých s ebolou. V prípade Covidu-19 nie je jeho účinnosť a prípadné vedľajšie účinky úplne objasnené, ale ukázalo sa, že zrýchľuje zotavovanie.
248 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírus #vakcína #koronavírus #Covid-19