Olomouckí vedci vyvinuli látky, ktoré účinne ničia rakovinové bunky

Olomouckým vedcom sa podarilo rozšíriť spektrum protinádorových látok.

24.09.2020 07:23
debata (4)
Foto: prf.upol.cz, RCPTM
csm rcptm-protinadorlatka ad6e859f97

Vedci z Regionálneho centra pokročilých technológií a materiálov Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli ďalšie látky, ktoré sa v budúcnosti môžu stať súčasťou liečby rakoviny. Vykazujú totiž výrazné účinky proti nádorovým bunkám a nízku toxicitu voči zdravým ľudským bunkám.

Táto nová skupina koordinačných zlúčenín medi obsahuje vo svojej štruktúre prírodné látky izolované z plodov maklury oranžovej. „Objav už chráni národný patent,“ uviedol vedúci olomouckého tímu vedcov Zdeněk Trávníček.

Olomouckí sa podľa Trávníčka dlhodobo snažia rozšíriť spektrum protinádorových látok o také, ktoré budú účinnejšie ako teraz používané liečivá na báze zlúčenín kovov, najmä platiny, a zároveň budú mať vyššiu účinnosť voči nádorovým bunkám pri nižších nežiaducich účinkoch.

"Naším zatiaľ posledným počinom v tejto oblasti je vývoj už tretej generácie koordinačných zlúčenín medi, ktoré sa od už skôr prezentovaných látok obsahujúcich meď, ktoré získali patentovú ochranu v roku 2012 a 2017, výrazne líšia zložením a štruktúrou,“ uviedol.

Z pohľadu účinnosti na ľudské nádorové bunkové línie sú tieto nové zlúčeniny porovnateľné so svojimi predchodkyňami vyvinutými expertmi Regionálneho centra pokročilých technológií a materiálov (RCPTM).

„Najúčinnejšie z látok prekonávajú účinok dodnes najužívanejšieho komplexného liečiva cisplatiny až stonásobne, pričom ich toxicita na zdravé ľudské pečeňové bunky sa javí ako takmer zanedbateľná,“ podotkol člen výskumného tímu Ján Vančo.

Nové unikátne komplexy medi by v budúcnosti mohli byť použité v terapii zameranej na liečbu zhubného nádoru vaječníkov, prsníka, prostaty, hrubého čreva a konečníka aj nádorového ochorenia kostí či pľúc. Trávníček ale upozornil na to, že cesta k prípadnému použitiu pripravených látok ako liečiv je ešte dlhá a spletitá a k ich možnému uplatneniu treba urobiť mnoho experimentov.

Samotný vývoj koordinačných zlúčenín medi trval približne päť rokov. Na látky s protinádorovým účinkom sa olomouckí vedci zameriavajú niekoľko rokov. Tím profesora Trávníčka získal celkovo už 17 národných a dva európske patenty, ktoré chránia biomedicínske použitie mnohých zlúčenín na báze zlata, medi, železa, platiny či tantalu. Všetky majú výrazné protinádorové a niektoré aj protizápalové účinky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #výskum #nádor #bunky