Biologické hodiny tikajú v závislosti od pohlavia

Ženský organizmus ráno precitá skôr. Ale večer je preň ťažšie zostať dlho hore. Biologické hodiny žien a mužov netikajú v rovnakom rytme. A to nielen pokiaľ ide o spánok.

23.10.2020 07:32
hodiny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Existujú skutočné rozdiely podľa pohlavia, ale i podľa veku v tom, ako prežíva deň žena a muž, napísal taliansky denník La Repubblica.

Rozdiely v cirkadiánnom rytme (biologickom rytme s periódou s dĺžkou približne 24 hodín) skúmali na základe veľkého množstva údajov Sean Anderson a Garrett Fitzgerald. Ich zistenia priniesol časopis Science.

Americkí vedci porovnávali výsledky štúdií týkajúcich sa biologických zmien ľudí, pokiaľ ide o telesnú teplotu, srdcovú frekvenciu a dýchanie. Zistili, že u žien existujú osobitosti spojené s hormonálnou činnosťou v rôznych fázach života, ktoré sú schopné ovplyvniť biologické hodiny.

Rozdiely začínajú v puberte

Veľké rozdiely medzi oboma pohlaviami nastupujú počnúc pubertou. U detí neexistujú rozdiely medzi chlapcami a dievčatami, ale s nástupom puberty majú muži tendenciu orientovať sa pri svojej aktivite predovšetkým na popoludňajšie hodiny, zatiaľ čo dievčatá sú aktívnejšie dopoludnia.

Táto situácia trvá až do konca menopauzy, keď sa určitým spôsobom začnú so svojimi cirkadiánnymi rytmami muži a ženy približovať a dopoludňajšie hodiny sa stávajú tým lepším časom. Biologické rytmy majú vo svetle týchto všeobecných pozorovaní tendenciu stávať sa osobitne závažnými, predovšetkým pokiaľ ide o reakciu na prípadný nedostatok spánku, či už ide o jeho kvalitu, alebo dĺžku.

Ženy majú viac energie doobeda

Ženy sú z biologického hľadiska zvlášť živé dopoludnia, ale večer a v noci sú menej aktívne, zatiaľ čo muž je v tomto čase čulý. V priebehu dňa sa mužský organizmus „rozpaľuje“, zatiaľ čo ženský je postupne pokojnejší. Napriek tomu má ženské pohlavie významnú výhodu v tejto „dichotómii“, ktorá je daná cirkadiánnymi rytmami.

Žena predovšetkým oveľa lepšie reaguje v prípade zmien normálneho času spánku. Napríklad po náročnom večere alebo v prípade nespavosti je spánok menej občerstvujúci. Ale ráno, zatiaľ čo muž býva „totálne grogy“, žena je väčšinou vo forme a čulejšia.

Ženy majú tendenciu si v spánku viac oddýchnuť a ich spánok viac regeneruje nervový systém. A dôvod? Hlboký spánok žien je časom lepšie stráveným v takzvanom spánku s pomalými EEG vlnami. Počas tohto spánku sa neuróny stimulované v čase bdenia v procese učenia zrejme aktivujú a posilňujú svoje spoje. Uľahčujú tak zapamätanie. V praxi to znamená, že spánok pôsobí ako oživujúci faktor neurónov a pomáha im eliminovať neužitočné spoje, ktoré sa počas dňa medzi nervovými bunkami vytvárajú.

Muži potrebujú „šlofíka“

Muži zrejme potrebujú viac než ženy túto formu očisty. „Šlofík“ po obede je viac rozšírený medzi mužmi než medzi ženami. Svoju úlohu tu zohráva aj výživa: ťažké jedlá konzumované na obed sa horšie trávia, a to môže uspávať bez ohľadu na to, koľko hodín spal muž v noci. Otázka, ktorú si veda kladie, je, ako sa rodia tieto rozdiely v cirkadiánnom rytme medzi oboma pohlaviami.

Ako odpoveď máme zatiaľ len domnienky. V dávnych časoch musela byť žena v úlohe matky viac pripravená reagovať na problémy so spánkom. Nevyhnutnosť zladiť vlastné rytmy s rytmami potomstva bola zrejme základom tohto evolučného procesu. Sú však tiež štúdie, ktoré ukazujú, ako môže hormonálna výbava, ktorá sa v priebehu života mení, najmä pokiaľ ide o hladinu estrogénov, ovplyvňovať rozdielnosť cirkadiánneho rytmu u dvoch pohlaví.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #muži #vedci #ženy #výskum #spánok #biologické hodiny