Deti pri pití z fliaš prijímajú milióny mikroplastov, tvrdia írski vedci

Deti, ktoré pijú z plastových fliaš, môžu denne prijať až milión mikroplastových častíc.

22.10.2020 18:00
dieta Foto:
debata (5)

Informáciu priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na írsku štúdiu, ktorá sa zaoberala prítomnosťou plastu v potravinových výrobkoch.

Počet dôkazov o tom, že ľudia konzumujú obrovské množstvo mikroplastov, úlomkov z väčších kúskov plastu, stále pribúda. Vedci však dosiaľ nemajú dostatočný počet informácií o tom, aký vplyv má konzumácia mikroplastov na ľudské zdravie.

Írski vedci skúmali mieru uvoľnenia mikroplastov pri desiatich typoch detských fliaš a iných detských doplnkov vyrobených z polypropylénu – najpoužívanejšieho materiálu pri výrobe potravinových ná­dob.

Počas 21-dňového testovania tím vedcov zistil, že fľaše uvoľnili na jeden liter dojčenskej výživy približne 1,3 až 16,2 milióna plastových mikročastíc.

Na základe týchto výsledkov vedci predpokladajú, že priemerné dieťa, ktoré prijíma potravu cez plastovú fľašu, by mohlo počas svojich prvých 12 mesiacov života denne prijať až 1,6 milióna plastových mikročastíc.

Autori výskumu tvrdia, že najvyšší efekt uvoľnenia mikroplastov dosiahli, keď fľašu sterilizovali a vystavili horúcej vode. Počet uvoľnených plastových mikročastíc 0,6 milióna častíc na liter pri priemernej teplote 25 stupňov Celzia stúpol na 55 miliónov častíc na liter pri priemernej teplote 95 stupňov Celzia.

Vedecká pracovníčka v oblasti biochémie na Univerzite v Portsmouth v Anglicku Fay Couceirová poukázala na „nutnosť štúdia vplyvu mikroplastov na ľudské zdravie“. Zároveň však zdôraznila, že riziko, ktoré predstavujú nesterilizované detské fľaše a nepoužívanie teplej vody, je známe a preukázateľné a malo by prevážiť nad novými zisteniami v oblasti uvoľňovania mikroplastov, až kým sa nepreukáže, že majú nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie.

Mikroplasty sú kúsky plastov menšie ako päť milimetrov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zdravie #vedci #plastové flaše #mikroplasty