Covidová vakcína vyvoláva u dospelých reakciu imunity

Vakcína proti chorobe COVID-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou vyvoláva podobnú imunitnú reakciu u starších i mladších dospelých.

26.10.2020 12:58
covid5 Foto:
Ilustračné foto.
debata (83)

Medzi staršími testovanými bol tiež nižší výskyt nepriaznivých reakcií organizmu, uviedla dnes podľa agentúry Reuters britská farmaceutická spoločnost AstraZeneca.

Získanie účinnej vakcíny proti COVID-19 sa považuje za možný prelom v boji s pandémiou tejto choroby. Tá už na celom svete prispela k úmrtiu už 1,15 milióna ľudí, tvrdo postihla globálnu ekonomiku a obrátila naruby spôsob života po celom svete.

„Je povzbudivé vidieť, že schopnosť navodiť tvorbu protilátok bola podobná medzi staršími aj mladšími dospelými a že krátkodobé vedľajšie účinky sú slabšie medzi staršími ľuďmi, u ktorých býva priebeh ochorenia závažnejší,“ povedal Reuters hovorca firmy AstraZeneca.

„Výsledky ďalej vytvárajú súbor dôkazov o bezpečnosti AZD1222 a jej schopnosť vyvolať tvorbu protilátok,“ dodal s odkazom na technické označenie vakcíny.

Správa, že vakcína u starších ľudí vyvoláva reakciu, je dôležitá, pretože imunitný systém s vekom slabne a zároveň ľuďom vyššieho veku hrozí najviac, že komplikáciám sprevádzajúcim COVID-19 podľahnú, pripomína Reuters.

Denník The Financial Times už skôr uviedol, že vakcína vyvinutá v spolupráci vedcov z Oxfordu a firmou AstraZeneca navodzuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u ľudí vo vyšších vekových skupinách, ktorí sú v prípade COVID-19 vystavení najvyššiemu riziku.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #testy #vakcína #koronavírus #Covid-19