Podľa vedcov môže v boji s koronavírusom pomôcť ústna voda

V boji s nákazou koronavírusu môže pomôcť ústna voda s antiseptickými zložkami, ktorá dokáže zničiť vírus SARS-CoV-2 v ústnej dutine počas 30 sekúnd.

22.11.2020 09:00
covid-virus Foto:
debata (54)

K tomuto záveru dospeli vo svojej štúdii britskí vedci z univerzity v Cardiffe, uviedol server BBC. Experti zatiaľ testovali účinky ústnych vôd len v laboratórnych podmienkach, klinické testovanie na pacientoch majú však ešte pred sebou.

Autori výskumu vo svojej štúdii uvádzajú, že ústna voda obsahujúca antiseptickú látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množstve minimálne 0,07 percenta dokáže koronavírus obsiahnutý v slinách efektívne ničiť. V laboratóriu počas 12 týždňov simulovali podmienky podobné tým, ktoré panujä v ústnej dutine a merali, ako rôzne značky ústnych vôd znižujú množstvo vírusu v ústach.

„Aj keď je táto laboratórna štúdia povzbudivá a je krokom vpred, potrebujeme ďalší výskum. Musíme pochopiť, či efekt ústnych vôd, ktorý sme videli v laboratóriu, bude fungovať aj na pacientoch,“ citoval denník The Independent šéfa výskumného tímu Davida Thomasa. Klinické testovanie by podľa neho malo skončiť začiatkom budúceho roka.

„Táto štúdia podporuje ďalšie poznatky o tom, že niekoľko bežne dostupných ústnych vôd určených na prevenciu parodontózy môže deaktivovať vírusSARS-CoV-2 a ďalšie koronavírusy,“ dodal spoluautor výskumu Richard Stanton.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #ústna voda #pandémia #koronavírus #Covid-19 #SARS-CoV-2