Nesmrteľnosť dostupná už o 20 rokov?

Podľa amerického futurológa Raya Kurzweila ľudia budú môcť dosiahnuť nesmrteľnosť už o dvadsať rokov. Mali by k tomu dopomôcť nanotechnológie a dôkladné porozumenie fungovania nášho tela. Šesťdesiatdvaročný vedec a podnikateľ už v minulosti predpovedal príchod technológií, ktoré v tom čase ešte neexistovali.

30.05.2012 10:24
mozog Foto:
Ray Kurzweil okrem iného tvrdí, že v roku 2030 budú ľudia schopní stiahnuť si mozog do počítača.
debata (26)

Kurzweil tvrdí, že naše poznanie génov a počítačové technológie napredujú neuveriteľne rýchlym tempom, takže teoreticky o 20 rokov budeme schopní postaviť nanotechnológie schopné nahradiť všetky životne dôležité orgány.

Futurológ v článku pre britský denník The Sun síce uznáva, že jeho prognózy sa môžu javiť ako značne prestrelené, no pripomenul, že už v súčasnosti je dostupný umelý pankreas alebo neurálne implantáty.

Kurzweil zrýchľovanie vedeckého pokroku opisuje tzv. zákonom akcelerácie návratnosti. ,,Ja a mnoho ďalších vedcov veríme, že o dvadsať rokov budeme schopní preprogramovať ľudský softvér, ktorý pochádza ešte z kamennej doby, a tak zastaviť a neskôr aj zvrátiť proces starnutia. Nanotechnológie nám umožnia žiť naveky," uviedol Kurzweil pre The Sun. ,,Nakoniec nanoboty nahradia krvné bunky a budú robiť ich prácu tisícnásobne efektívnejšie."

,,O 25 rokov budeme môcť šprintovať ako olympijskí atléti po dobu 15 minút bez toho, aby sme sa potrebovali nadýchnuť. Budeme sa môcť potápať bez kyslíkového prístroja aj štyri hodiny. Obete srdcového infarktu, ktoré ešte nebudú mať srdce nahradené bionickým, pokojne odšoférujú auto k lekárovi a podstúpia nenáročnú operáciu. Nažive ich totiž udržia krvné nanoboty."

A pokračuje ďalej: ,,Nanotechnológie rozšíria našu mentálnu kapacitu tak, že budeme schopní za pár minút napísať knihu. Budeme sa môcť prepnúť do virtuálneho stavu, keď nanoboty vypnú signály z nášho mozgu a virtuálne nás prenesú, kam len budeme chcieť. Virtuálny sex bude úplne bežný. Môžeme sa teda tešiť na budúcnosť, v ktorej sa z ľudí stanú kyborgovia s umelými končatinami a orgánmi," tvrdí známy americký futurológ.

Kurzweil sa popri vedeckej práci venuje aj riadeniu Univerzity singularity, ktorú v roku 2009 založil Google spoločne s vesmírnou agentúrou NASA. Kurzweil uviedol, že univerzita vznikla, pretože mnoho technológií stojí pred obdobím radikálneho pokroku. ,,Nie je to len elektronika a počítače, ale každá veda, kde sa dá merať informačný obsah, ako je napríklad genetika," tvrdí. Univerzita ponúka študijné programy pre doktorandov i rýchlokurzy pre manažérov. Vyučujú sa na nej biotechnológie, nanotechnológie či genetika.

Singularita je pritom technologický pojem, ktorý označuje hypotetický stav, keď sa, obvykle pomocou umelej inteligencie alebo prepojenia ľudského mozgu s počítačom, vytvoria entity s inteligenciou prevyšujúcou ľudskú, ktoré rapídne urýchlia technologický pokrok ďaleko za schopnosť ľudí zmysluplne sa na ňom zúčastňovať.

26 debata chyba