Rúška účinne pomáhajú pri spomalení šírenia covidu, potvrdila medzinárodná štúdia

Vedci v novej štúdii zistili, že rúška účinne pomáhajú pri spomalení šírenia covidu-19.

15.01.2021 07:00
ochrana, rúško, okuliare, koronavírus, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Český chemik Vladimír Ždímal spolupracoval na rozsiahlej medzinárodnej štúdii o účinnosti rúšok, ktorá bola zverejnená v prestížnom časopise PNAS. Vedci v nej konštatujú, že rúška účinne pomáhajú pri spomalení šírenia covidu-19. Vedci k tomu využili poznatky z mnohých odborov. Akadémia vied ČR (AV) o tom informovala v tlačovej správe. Ždímal pracuje v Ústave chemických procesov.

Medzinárodný tím spoluautorov sa skladal z odborníkov z rôznych odborov, aby získal čo najkomplexnejší obraz o problematike. „Okrem schopnosti rôznych typov osobných ochranných prostriedkov dýchacích ciest chrániť svojho nositeľa pred nákazou sme posudzovali aj epidemiologické dôkazy, ekologické štúdie, modely šírenia podobných respiračných ochorení, výsledky experimentov na vzorkách populácie krytej s kontrolnými skupinami,“ uviedol Ždímal.

Štúdia sa podľa neho sústredila aj na vplyv nosenia rúšok na psychológiu populácie pri pandémii. Finálna verzia článku zahŕňa poznatky z viac ako 150 predtým publikovaných prác.

„Syntézou všetkých uvedených prác sme došli k presvedčivému záveru, že nosenie rúšok na verejnosti pomáha účinne znížiť rýchlosť šírenia pandémie. Zvlášť, ak ich nosí vysoké percento populácie. Efekt zosilňuje dodržiavanie ďalších opatrení, ako je udržiavanie vzdialenosti medzi ľuďmi pri stretávaní,“ napísal Ždímal. Vedci zdôraznili aj účinnosť obmedzenia kontaktov.

Podľa Ždímala začala štúdia vznikať na jar roku 2020, jednu z verzií už odborníci skôr zverejnili na webe Preprints.org. „Je to podľa informácií na serveri Preprints.org – najviac prehliadaný a zároveň najviac sťahovaný rukopis v histórii servera. Videlo ho takmer 400 tisíc záujemcov, stiahnutý bol takmer 900 tisíckrát, mám z toho obrovskú radosť,“ dodal Vladimír Ždímal.

Vladimír Ždímal je expert na fyziku aerosólov. Jeho tím z Ústavu chemických procesov sa od marca podieľal na priamom testovaní účinnosti textilných rúšok a respirátorov proti prenosu nákazy covid-19.

Podľa Akadémie vied nosenie textilných rúšok na verejnosti odporučil už v roku 1910 čínsky lekár Wu Lien Teh pri epidémii mandžuského moru. Toto odporúčanie sa považuje za míľnik v systematickom boji proti šíreniu infekčných chorôb. Textilná ochrana úst a nosa proti šíreniu moru sa však používala už od 14. storočia. Používali sa bavlna a hodváb. Práve u týchto materiálov spolu s ďalšími textíliami ako šifón a flanel sa nedávno zistilo, že filtrujú častice väčšie ako 0,3 mikrometrov s účinnosťou väčšou ako 96 percent.

Zdroj: Akadémia vied ČR

30 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #pandémia #koronavírus #Covid-19