Juhoafrický variant koronavírusu je o 50 percent nákazlivejší, potvrdili experti

Nový variant koronavírusu, ktorý prvýkrát identifikovali v Južnej Afrike, je oproti predošlým mutáciám nákazlivejší, neexistuje však dôkaz, že by spôsoboval aj vyššiu úmrtnosť. Oznámili to tamojší experti, ktorých citovala agentúra AFP.

19.01.2021 12:31
covid-virus Foto:
debata (5)

Epidemiológ Salim Abdool Karim, ktorý spolupredsedá poradnému vedeckému výboru juhoafrického ministerstva zdravotníctva, v pondelok uviedol, že nový variant je o 50 percent nákazlivejší. Nič však podľa jeho slov nenasvedčuje tomu, že by choroba ním vyvolaná mala vážnejší priebeh než v prípade pôvodného variantu koronavírusu.

Spoločne s ďalšími odborníkmi vyvodil takéto závery o variante, ktorý je v súčasnosti najrozšírenejším v Juhoafrickej republike (JAR), z analýzy údajov zhromaždených z hlavných ohnísk nákazy v tejto krajine.

V JAR už zaevidovali viac ako 1,3 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 37.000 súvisiacich úmrtí, čo je viac než v ktorejkoľvek inej africkej krajine. Tamojšie zdravotníctvo sa pritom počas druhej vlny nákazy dostalo na hranicu svojich možností, približuje AFP.

Juhoafrický minister zdravotníctva Zweli Mkhize v pondelok informoval, že za posledný týždeň došlo k 23 percentnému poklesu nových prípadov infekcie, zároveň sa však o 18,3 percenta zvýšil počet hospitalizovaných. Waasila Jassatová, ďalšia expertka z výboru, dodala, že počet hospitalizácií síce stúpol, úmrtnosť v súvislosti s nákazou sa však v nemocniciach od prvej vlny epidémie nezmenila.

Objavenie nového variantu koronavírusu expertmi v JAR, známeho ako 510Y.V2, presvedčilo tamojšie úrady, aby v decembri zaviedli nové reštrikcie v snahe spomaliť šírenie nákazy. Pre obavy z nového variantu obmedzili lety do a z JAR aj viaceré medzinárodné letecké spoločnosti.

Juhoafrický virológ Alex Sigal, taktiež zo zmieneného poradného výboru ministerstva, sa domnieva, že svet koronavírus podcenil. Ide totiž podľa jeho slov o vírus, ktorý sa vyvíja a prispôsobuje ľuďom.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa nedávno oznámil, že do JAR doručia v nasledovných šiestich mesiacoch 20 miliónov dávok vakcín. Podľa epidemiológa Abdoola Karima pritom zatiaľ nie je známe, či sú existujúce vakcíny účinné proti novému variantu vírusu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #mutácia #koronavírus #Covid-19