Fotografiu Slováka ocenil NASA: Zachytáva Južný Kríž pri jednej z najaktívnejších sopiek slnečnej sústavy

Národný úrad pre letectvo a vesmír NASA vybral za dnešnú snímku dňa fotografiu slovenského astrofotografa Tomáša Slovinského. Aké je to vydať sa na opačný koniec sveta za nevšedným úkazom a ako vznikala fotografia?

25.01.2021 06:00
Southern Cross Slovinsky 960 annotated Foto:
debata (5)

V decembri, počas vzostupu druhej vlny vírusu covid-19 sa Slovák Tomáš Slovinský spolu s Čechmi Petrom Horálkom, Mariánom Runkasom a Josefom Kujalom vydali za koronou. Nie však ale tou toľko spomínanou v médiach, ale za tou “skutočnou” – slnečnou, ktorú pozorujeme už po celé generácie.

Za expedíciou do Chile je obrovské sklamanie, ale aj nesmierny úspech v podobe Astronomickej snímky dňa NASA.

„Zatiaľ čo svet straší pandémia koronavírusu, my sme sa už niekoľko mesiacov vopred pripravovali pozorovať a vyfotografovať Slnečnú korónu. Napriek obrovskému úsiliu, niekoľkodňovému cestovaniu a snahe vybaviť si špeciálne povolenie na vstup do Argentíny, sme uviazli v Chile, kde oblačnosť znemožňovala vidieť tento unikátny jav. Delilo nás povestných sto kilometrov naprieč Andami medzi Chile a Argentínou, kde bolo takmer úplne dokonalé počasie,“ rozpráva autor fotografie Tomáš Slovinský. „Hoci sa na vyše 2 minúty deň ponoril do úplnej tmy, Slnko sa cez oblaky ukázalo až po úplnej fáze zatmenia. Delili nás skutočne iba minúty od famózneho úkazu… Opäť ďalší dôkaz, že nad prírodou nevyhráme,“ vraví.

Tomáš Slovinský a jeho snímka dňa v NASA

Mladý košický astrofotograf Tomáš Slovinský opäť bodoval so svojou snímkou v NASA.

Fotogaléria
Tomáš Slovinský pod vrcholom sopky Villarrica.
Fotografia dňa na webe NASA.
+2Južný Kríž nad sopkou Villarica na plátne.

Avšak čo sa nepodarilo v jeden deň, zvládli na ten ďalší. „Okrem návštevy krásnych prírodných klenotov sme sa po zotmení vydali loviť tie nočné. V tú noc nás nezastavilo ani vážne upozornenie zo strany domácich, ktorí sa nás snažili presvedčiť, že vydať sa pod sopku v noci nie je dobrý nápad. V okolí sa totiž nachádzajú pumy a s nimi sa vraj veľmi vyjednávať nedá,“ spomína Tomáš Slovinský. Ich kroky smerovali k jednej z najaktívnejších sopiek v Slnečnej sústave – Villarrica.

Nádherná južná obloha, ktorá sa nad sopkou rozprestierala dala očiam skutočne zabrať. Po návrate domov ešte netušili, že nakoniec dve naše snímky budú opäť v NASA. Ako prvému sa to podarilo Petrovi Horálkovi z Fyzikálneho ústavu v Opave, ktorý v spolupráci s členom expedície Josefom Kujalom z Astronomickej spoločnosti Hradec Králové zhotovil úchvatnú detailnú fotografiu Južného kríža a Magellanových mračien – súpútníckych galaxií Mliečnej cesty. Fotografia bola uverejnená ako APOD na Nový rok – 1. 1. 2021.

Dnes NASA opäť uverejnil fotografiu APOD, tentokrát od slovenského astrofotografa a popularizátora astronómie Tomáša Slovinského, ktorá vznikla v Chile v rovnakú noc. „Zachytáva aktivitu sopky Villarrica, najznámejšie južné súhvezdie Južný Kríž, temnú hmlovinu Uhoľné vrece, či hviezdnu “pôrodnicu” Carinu, ktorá sa na snímke týči v ľavom hornom rohu a svojím ružovým sfarbením pôsobí ako skutočný klenot,“ opísal snímku jej autor Tomáš Slovinský.

„Ide o už piatu snímku dňa Tomáša Slovinského, ktorý je tak najoceňovanejším Slovákom v NASA vôbec. Na druhom mieste je Vojtech Rusín a Juraj Tóth, na treťom Ondrej Králik. Pre mňa je to o to väčšia radosť, že som bol priamo na mieste s Tomášom, keď táto snímka vznikala,“ vyjadril sa Petr Horálek, úspešný český astrofotograf, ktorého fotografie NASA uverejňuje už takmer pravidelne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #sopka #fotograf #astrofotograf #úkaz #astrofoto