Štúdia kanadských lekárov dokázala vysokú účinnosť lieku kolchicín pri liečbe covidu

Protizápalový liek kolchicín je účinný pri liečbe ochorenia Covid-19 a znižuje riziko komplikácií spôsobených týmto ochorením. Vyplýva to z výsledkov štúdie lekárov z montrealského kardiologického inštitútu (MHI), o ktorých v sobotu informovala agentúra AFP.

23.01.2021 21:24
covid6 Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (69)

Výsledky sú podľa vyjadrenia samotných lekárov „veľkým vedeckým objavom“ a robia z účinnej látky kolchicín „prvý perorálne podávaný liek na svete“, ktorý sa môže použiť na liečbu pacientov s Covid-19, ktorých stav si nevyžaduje hospitalizáciu.

Užívanie kolchicínu, používaného najmä na liečbu dny, artritického ochorenia kĺbov, znížilo podľa štúdie o 21 percent riziko úmrtia či hospitalizácie ľudí s ochorením Covid-19, a to v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala tzv. placebo.

Štúdia prebiehala v Kanade, USA, Európe a Južnej Amerike a zapojilo sa do nej 4488 ľudí s COVID-19, ktorí v čase zaradenia do nej neboli hospitalizovaní a zároveň mali prinajmenšom jeden rizikový faktor, aký mohol viesť ku komplikáciám s priebehom ochorenia.

U 4159 z nich, ktorým ochorenie Covid-19 potvrdil PCR test, znížil kolchicín počet riziko hospitalizácie o 25 percent, potrebu pľúcnej ventilácie o 50 percent a riziko úmrtia o 44 percent. MHI uviedol, že išlo o najväčšiu štúdiu „testujúci perorálne podávaný liek“ nehospitalizovaným osobám s ochorením Covid-19.

Vedúci štúdie, kanadský kardiológ Jean-Claude Tardif, ktorý je zároveň riaditeľom Výskumného centra MHI uviedol, že kolchicín je účinný pri predchádzaní nebezpečným zápalovým syndrómom nazývaným tzv. cytokínové búrky, ako aj pri znižovaní komplikácií spojených s ochorením Covid-19.

„Teší nás, že ponúkame prvý perorálny liek na svete, ktorého užívanie by mohlo mať významný vplyv na zdravie verejnosti a potenciálne zabrániť komplikáciám spojeným s Covid-19 v prípade miliónov pacientov,“ uviedol Tardif.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #liek #pandémia #koronavírus #Covid-19