Vedkyňa varuje: Ľudia sa už možno čoskoro nebudú môcť rozmnožovať prirodzene

Chemické látky, s ktorými sa stretávame každý deň, ohrozujú budúcnosť ľudskej plodnosti. Mnohí muži už majú dnes len polovicu z počtu spermií v porovnaní so svojimi starými otcami.

27.02.2021 18:00
spermie, spermia, oplodnenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

Toto šokujúce zistenie zverejnila v roku 2017 Shanna Swanová, epidemiologička zaoberajúca sa environmentalis­tikou a reprodukciou a Icahnovej lekárskej fakulte v New Yorku.

Po analýze 185 štúdií, na ktorých sa zúčastnilo takmer 45.000 zdravých mužov, Swanová so svojím tímom prišla k záveru, že v minulých 40 rokoch počty spermií u mužov v západných krajinách klesli o 50 percent.

Ako k tomu mohlo dôjsť? Podľa Swanovej za to môžu mnohé faktory vrátane pitia alkoholu, fajčenia, obezity a nedostatku pohybu. Zamerala sa však na oveľa skrytejší problém – bežne sa vystavujeme chemickým látkam, ktoré v tele narúšajú produkciu hormónov.

Vedkyňa skúmala tieto endokrinné disruptory v minulých 30 rokoch. Vyšlo najavo, že neovplyvňujú iba mužské spermie, ale celkovo ľudské rozmnožovanie. Vystavovanie takýmto chemickým látkam vedie u dievčat k skoršiemu začiatku puberty a u žien dochádza k zhoršeniu kvality vajíčok a väčšiemu výskytu potratov.

Vo svojej novej knihe o tom, ako moderný svet ohrozuje budúcnosť ľudskej rasy, Swanová vysvetľuje, aké skryté škody tieto chemikálie spôsobujú našej plodnosti, a prečo musíme konať ihneď, aby sme zabránili ďalším škodám.

V knihe vyslovila názor, že ľudia možno už veľmi dlho nebudú mať schopnosť rozmnožovať sa prirodzeným spôsobom. Odhaduje, že do roku 2050 už veľká časť svetovej populácie bude potrebovať na rozmnožovanie technológiu asistovanej reprodukcie.

Swanová upriamuje pozornosť na chemické látky nachádzajúce sa v plastoch, kozmetike či pesticídoch. Ide najmä o ftaláty a bisfenoly. „Chemikálie v našom okolí a nezdravé zvyklosti týkajúce sa životného štýlu v našom modernom svete narúšajú našu hormonálnu rovnováhu a majú do veľkej miery ničivý účinok na reprodukciu,“ konštatuje.

Epidemiologička Shanna Swanová radí:

  • uskladňujte potraviny v sklenených nádobách a nikdy neohrievajte jedlo v plastovom obale v mikrovlnke
  • prestaňte fajčiť a pite menej alkoholu, keďže cigaretový dym sa spája s menším počtom spermií a ich častejšími poškodeniami, pričom viac ako sedem drinkov za týždeň škodí spermiám
  • kupujte organické potraviny a vyhýbajte sa pesticídom a herbicídom
  • obmedzte príjem plnotučných mliečnych potravín, spájaných s abnormalitami spermií, a vyhýbajte sa spracovanému mäsu, ktoré môže poškodiť DNA spermií
  • vyhýbajte sa saunovaniu, nadmernému sledovaniu televízie a stresu
  • kupujte výrobky označené ako bezftalátové a bezparabénové, vyhýbajte sa produktom pre starostlivosť o kožu označovaným ako antibakteriálne či vinylovým sprchovým závesom

„Už si nemôžeme dovoliť správať sa, ako keby sa nič nedialo. Nadišiel čas, aby sme už dohrali ruskú ruletu s našimi reprodukčnými schopnosťami,“ zdôrazňuje Swanová vo svojej knihe.

Zdroje: futurehuman.me­dium.com, childrensheal­thdefense.org, www.msn.com

38 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #plodnosť #spermie #chemické látky #epidemiológ