Vedci objavili gén, ktorý by mohol zastaviť vývoj tretiny všetkých rakovín

Rakovina môže prísť v mnohých formách a každá z nich má iný, zničujúci vplyv na telo.

07.03.2021 18:00
DNA, gény, genetická informácia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Na genetickej úrovni sú však mnohé z týchto druhov rakoviny rovnaké. Z novej štúdie vyplýva, že zacielenie na jeden špecifický gén môže zabrániť vývoju jednej tretiny zo všetkých druhov rakoviny. Výskumníci v americkom Chicagu sa zameriavajú na gén GLI1, ktorý pomáha rakovine šíriť sa po celom tele.

Tím z Detského výskumného ústavu Stanleyho Manna v Detskej nemocnici Ann a Roberta H. Luriovcov v Chicagu zistil, že vypnutie génu GLI1 môže zabrániť nekontrolovanému množeniu buniek, ktoré je jednou z hlavných charakteristík bujnenia rakoviny.

„Z predchádzajúceho výskumu vieme, že GLI1 poháňa neprestajné rozmnožovanie buniek, ktoré je zodpovedné za mnohé druhy rakoviny, a že tento gén tiež stimuluje svoju vlastnú expresiu,“ hovorí spoluautor štúdie Dr. Philip Iannaccone na serveri studyfinds.org. „V živých ľudských embryonálnych kmeňových bunkách sme zistili, že odstránenie regulačnej oblasti génu GLI1 eliminovalo expresiu GLI1 a zastavilo jeho aktivitu. Tieto zistenia sú sľubné a mohli by slúžiť aj na terapeutické ciele v boji s rakovinou.“

Dr. Iannaccone a jeho tím použili technológiu na úpravu génov CRISPR s cieľom odstrániť regulačnú oblasť génov GLI1 v ľudskej embryonálnej kmeňovej bunke. Bez tejto špecifickej oblasti zostáva GLI1 podľa štúdie nečinný. To zasahuje do jeho normálnej schopnosti poháňať tvorbu krvi, kostí a nervových buniek.

Autori štúdie podotýkajú, že užitočnosť génu GLI1 sa končí po narodení, keď je plod dokončený premenou kmeňových buniek na rôzne časti tela. Ich aktivácia po tomto bode môže viesť k abnormálnemu deleniu buniek a rastu nádoru ničiaceho zdravé tkanivo.

„Ak sa nám podarí zastaviť expresiu tohto génu v súvislosti s rakovinou, nemalo by to mať negatívne dôsledky na normálnu biológiu,“ tvrdí Dr. Iannaccone.

Tím v štúdii zverejnenej časopisom Stem Cells konštatuje, že GLI1 má spojitosť približne s jednou z troch ľudských rakovín. Aktívne gény GLI1 môžu tiež popri vplyve na množenie buniek zvýšiť migráciu nádorových buniek a odolnosť ochorenia voči chemoterapii.

„Náš tím plánuje skúmať bielkoviny spojené s GLI1, ktoré pomáhajú pri regulácii expresie GLI1 prostredníctvom oblasti, ktorá sa naň viaže,“ uzatvára Dr. Iannaccone. „Zameranie sa na tieto proteíny, ktoré by mohlo prispieť k zastaveniu aktivity génu GLI1, by sa mohlo ukázať ako užitočná stratégia pri liečbe rakoviny.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #rakovina #štúdia #vedci #výskum #gén