Z koronavírusu sa stala skvelá výhovorka takmer pre všetko

88-ročný muž v Alsasku sa rútil cez dedinu rýchlosťou 191 kilometrov za hodinu. Policajtom sa vyhováral, že sa ponáhľa na očkovanie proti covidu.

10.04.2021 20:00
muž, klamár, lož, nos Foto:
debata (6)

Samozrejme, jeho počínanie si zaslúži kritiku, ale Guillemette Faureová v článku denníka Le Monde nabáda čitateľa, nech hodí prvý kameňom ten, kto sa za posledný rok na koronavírus nikdy nevyhovoril.

„Neviem, či prídeme, nepripadá nám to rozumné.“ Novo sa tomu nehovorí klamstvo, ale sanitárna vyberavosť. Po roku života s obmedzeniami sociálnych kontaktov treba priznať, že pravidlá aplikujeme, ako nám to práve príde vhod. Covid nám priniesol veľa zlého, tak prečo to nevyužiť, keď nám pre raz môže s niečím pomôcť.

„Keď mi kamarátka povedala, že príde na večeru s priateľom, ktorého neznášam, tak som jej milo odpovedala, že už by nás bolo veľa,“ hovorí 58-ročná Catherine.

Odmietnuť pozvanie na svadbu, aby sme neohrozili ostatných, znie rozhodne lepšie, ako že sa nám nechce ísť na víkend 800 kilometrov. Niektoré páry dokonca schválne usporiadali svadbu uprostred pandémie, aby na ňu nemuseli pozývať vzdialených strýkov a dávno zabudnutých priateľov z detstva.

Rok obmedzení ukázal, že 50 percent nášho spoločenského života z obdobia pred epidémiou nám nechýba. „Ešte si ale nie som istá, ktorých 50 percent chcem späť,“ hovorí Line, ktorá sa tiež vyhovára na covid. Svojim trom deťom vysvetlila, že kvôli riziku nákazy u nich ich kamaráti nesmú prespávať. „Nemusím chystať postele a na druhý deň upratovať neporiadok. Je zvláštne, že deťom pripadá normálne, že napriek môjmu argumentu oni u kamarátov spať môžu,“ hovorí.

Tri sestry, ktoré majú viac ako 80 rokov, prestali počas pandémie chodiť do kostola na omše kvôli riziku nákazy. S radosťou ale chodia na svadby a rôzne iné rodinné stretnutia.

Učiteľka na strednej škole mala zorganizovať návštevy podnikov pre svojich študentov. S prípravami ale začala príliš neskoro, a tak nakoniec všetko zrušila s ospravedlnením, že kvôli covidu nie sú exkurzie možné.

Sama Guillemette Faureová priznáva, že vrátila neskoro knihy do knižnice s malým lístkom s ospravedlnením: „Prepáčte, bola som v karanténe“. Iní rovnakú výhovorku použili pri neskorom odovzdaní daňových priznaní.

Jednej profesorke ekonómie sa študentka ospravedlnila z rannej písomky z dôvodu karantény, ktorá jej ale záhadne hneď na poludnie skončila.

Spojenie „Nemôžem kvôli covidu!“ sa za posledný rok stalo najčastejšou výhovorkou a predbehlo zabudnuté kontakty („Prepáč, stratil som tvoje číslo!“), rozbité počítače, nevypraté športové vybavenie v deň telocviku aj natrhnuté krížové väzy u športovcov.

Existuje jeden dôvod, prečo pred koronavírusovými výhovorkami prižmúriť oči. Previnilci by sa pravdepodobne nesprávali oveľa lepšie, ani keby tu epidémia nebola. Knižky by nevrátili včas, študentka by na písomku rovnako neprišla a večierku u susedov by sme sa rovnako vyhli, len by sme použili nejakú inú lož, aby sme sa vyhovorili.

Nakoniec ani u alsaského rýchleho starčeka za volantom policajti nepreverovali, či skutočne ide na očkovanie. Jednoducho mu na mieste zabavili vodičský preukaz.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #klamstvo #pandémia #koronavírus #Covid-19