Vedci pripravili protilátky na kliešťovú encefalitídu. Fungujú ako prevencia aj liek

Česko-americký tím vedcov pripravil protilátky s vysokou neutralizačnou účinnosťou proti vírusu kliešťovej encefalitídy.

17.04.2021 06:00
kliešť Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Na výskume sa podieľali odborníci z Parazitologic­kého ústavu Biologického centra Akadémie vied Českej republiky v Českých Budějoviciach. Členom medzinárodnej skupiny bol aj vlaňajší laureát Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo Charles M. Rice. Výsledky zverejnil časopis Journal of Experimental Medicine.

Kliešťová encefalitída je infekčná choroba, ktorá postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem prevencie je najúčinnejším spôsobom ochrany očkovanie. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje, to by sa však v budúcnosti mohlo zmeniť. V roku 2018 začala medzinárodná štúdia, ktorej vyústením je objav protilátok s veľkým potenciálom. V prípade úspešného klinického testovania by sa na trh mohol dostať prvý účinný liek na túto chorobu.

list, kliešť Čítajte viac Kliešte: Ako si ich nepustiť k telu

Pred i po infekcii

Štúdiu zahájili vedci a lekári prvotným skríningom 140 pacientov z južných Čiech. Všetci prekonali kliešťovú encefalitídu a mali najkvalitnejšie protilátky. Vzorky ich krvi následne putovali do USA na Rockefelerovu univerzitu, kde virológovia protilátky podrobili detailným analýzam.

„Na tejto fáze výskumu sa podieľal aj nobelista Charles Rice. Pre testovanie pripravil takzvané pseudovírusy, čo sú vírusové častice, ktoré majú rovnaké štruktúrne vlastnosti ako vírusy kliešťovej encefalitídy, ale nie sú infekčné,“ hovorí Daniel Růžek, vedúci českého virologického tímu z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Zo 140 vzoriek potom americkí vedci vybrali šesť pacientov, takzvaných super neutralizátorov. Tí mali perfektnú imunitnú odozvu a ich protilátky najúčinnejšie zaberali na vírus kliešťovej encefalitídy.

„Týchto pacientov sme dobre poznali, boli v našej starostlivosti v akútnej fáze kliešťovky a aj po prepustení z nemocnice sme ich sledovali v poradni nášho oddelenia. Je zaujímavé, že to neboli pacienti s najťažším priebehom ochorenia, napriek tomu, ako niektorí sami vyhlásili, nechceli by to prežiť znova a ani by to nepriali nikomu inému,“ hovorí Aleš Chrdle, primár infekčného oddelenia Nemocnice České Budejovice.

V českobudejo­vických laboratóriách Parazitologického ústavu AV ČR potom jednotlivé protilátky opäť testovali. Tentoraz už na živých vírusoch, a to ako v bunkových kultúrach, tak v myšiach. „Ukázalo sa, že štyri monoklonálne protilátky fungovali úplne fantasticky. Jednak dokázali kompletne zabrániť rozvoju ochorenia, keď boli podané pred infekciou, ale zároveň mali vysokú účinnosť, aj keď boli podané po infekcii. Mali teda liečebný účinok,“ vysvetľuje Daniel Růžek.

Čím skôr, tým lepšie

Pacienti s kliešťovou encefalitídou sú stále odkázaní len na podpornú liečbu. K obzvlášť závažným priebehom choroby dochádza predovšetkým u ľudí s imunitnými problémami alebo u starších osôb so zníženou obranyschopnosťou.

kliešť, bodliak Čítajte aj Mýty a fakty o kliešťoch

Novo vyvinuté protilátky tak ponúkajú veľký potenciál. „Uvažuje sa o tom, že ak človek na sebe nájde prisatého kliešťa, nechá ho otestovať v laboratóriu a zistí, že kliešť bolo pozitívny, bolo by možné mu okamžite podať tieto protilátky, ktoré by ho bezprostredne ochránili pred rozvojom ochorenia,“ približuje Daniel Růžek.

Čím skôr sa protilátky podajú, tým lepšie fungujú. Nasadené neskôr by mohli aspoň zmierňovať prejavy choroby a znižovať dlhodobé následky.

Animácia z kryštálovej štruktúry naviazanej... Foto: paru.cas.cz
kliestovka Animácia z kryštálovej štruktúry naviazanej protilátky na obalový proteín vírusu kliešťovej encefalitítdy.

Nespornou výhodou protilátok je tiež ich preventívny účinok. V predklinickej štúdii ich vedci geneticky upravili, aby predĺžili dobu ich účinku na dva mesiace. O budúci preparát by mohli mať záujem aj cestovatelia. Niekedy totiž nemajú čas na očkovanie, pri ktorom je potrebné aplikovať viac dávok vakcíny s časovým odstupom. Pri nasadení protilátok by mali okamžitú ochranu, a to počas najmenej dvoch mesiacov.

Na štúdii okrem vedcov z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Rockefellerovej univerzity v New Yorku pracovali aj odborníci z Výskumného ústavu veterinárneho lekárstva v Brne a Nemocnice České Budejovice. Objav poskytuje nádej pre budúce použitie a jeho bezpečnosť je overená v predklinickej štúdii na myšiach. Výskumníci teraz hľadajú investorov a partnerov z farmaceutického priemyslu, ktorí by financovali a vykonali klinické testy u ľudí.

Zdroj: Jan Kľučka, Divízia vonkajších vzťahov SSC AV ČR, v spolupráci s Biologickým centrom AV ČR

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskumníci #kliešte #kliešťová encefalitída #českí vedci