Nový hydrogél pomôže spevniť a obnoviť kĺbovú chrupavku

Ak sa vám poškodí v kolene alebo v inom kĺbe ochranná chrupavka, hojí sa veľmi pomaly - ak vôbec.

22.04.2021 06:00
klb Foto:
debata (1)

Nový gél, ktorý sa podáva injekčne, však môže spevniť poškodené tkanivo a môže aj podporiť rast novej chrupavky.

Hydrogél v súčasnosti vyvíjajú vedci z Pensylvánskej univerzity a obsahuje upravenú formu mazľavej látky známej ako kyselina hyalurónová, ktorú si prirodzene vytvára spojivové tkanivo v tele. V posledných rokoch sa táto kyselina experimentálne používa aj v boji proti glaukómu, na hojenie poškodeného srdcového tkaniva a na vyplnenie vysunutých platničiek.

Pri laboratórnych testoch vedci vstrekli hydrogél do degenerovanej kĺbovej chrupavky u myší. Takáto chrupavka pokrýva vzájomne prepojené konce kostí v kĺbe, a ak nie je poškodená, zabraňuje ich bolestivému treniu o seba pri pohybe kĺbu.

autizmus, chlapec, dieťa, smútok, Čítajte aj Štúdia: Zmeny v črevnom mikrobióme hrajú úlohu pri vývine autizmu

Vyšlo najavo, že po vstreknutí sa hydrogél preplietol so štruktúrou chrupavky, čím sa stabilizovala a spevnila. Toto zistenie podporili ďalšie testy, pri ktorých gél obnovil pravidelnú aktivitu chondrocytových buniek produkujúcich a udržiavajúcich chrupavku vo vzorkách živého chrupavkového tkaniva.

Ďalej sa zistilo, že lepkavý hydrogél kyseliny hyalurónovej poskytuje dobré „útočisko“ pre mezenchymálne kmeňové bunky, ktoré sa následne podali injekciou do poraneného kĺbu. Tieto bunky ďalej rástli do novej vonkajšej vrstvy chrupavky, čím chránili nedávno zosilnené pôvodné tkanivo pod nimi.

„Tento kombinovaný prístup často prirovnávame k oprave podlahy na terase v záhrade,“ hovorí profesor Jay Patel. „Na spevnenie existujúcej štruktúry dreva potrebujete niečo ako tvrdidlo na drevo, potom môžete použiť prostriedok na ochranu dreva, aby ste zabránili budúcemu opotrebovaniu. Rovnakým spôsobom sme aplikovali látku, ktorá sa vsakuje do pórov tkaniva a spevňuje ho, a potom sa to ‚zataví‘ vstreknutím kmeňových buniek, ktoré vytvoria vrstvu zabezpečujúcu celú štruktúru.“

Young beautiful woman in bright outfit enjoying the music at home Čítajte aj Štúdia: Hudba môže byť návyková ako alkohol, peniaze alebo jedlo z fast foodu

V súčasnosti sa plánujú štúdie na väčších zvieratách a následne klinické skúšky na ľuďoch, pripomína stránka newatlas.com.

Obchodné využitie hydrogélu má v súčasnosti na starosti spoločnosť Forsagen a jeho vlastnosti sú opísané v štúdii nedávno publikovanej v časopise Advanced Healthcare Materials.

Aj vedci z Delawarskej univerzity vyvíjajú injekčne podávaný hydrogél na báze kyseliny hyalurónovej – ten ale uvoľňuje pri pohybe do kĺbov lieky tlmiace bolesť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #koleno #rany #chrupavka #kĺb #hydrogél