Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

Variant delta je najviac nákazlivou verziou koronavírusu na svete. Šíri sa približne dvakrát až trikrát rýchlejšie ako pôvodná verzia vírusu a má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož.

22.07.2021 15:44
delta Foto:
debata (83)

Vyplýva to zo štúdie čínskych vedcov, z ktorej citoval americký verejnoprávny rozhlas NPR.

Vedci z regionálneho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb v čínskej provincii Kuang-tung publikovali štúdiu na odbornom diskusnom serveri Virological.org.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedcom sa podarilo zastaviť rozmnožovanie SARS-CoV-2 v ľudských bunkách

Z ich zistení vyplýva, že variant delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v ďaleko väčšom množstve ako pôvodný variant. Množstvo vírusu v tele podľa odborníkov obvykle určuje ako veľmi je konkrétny človek nákazlivý.

Keďže má delta až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož oproti pôvodnému variantu, je tento variant omnoho nákazlivejší. Autori štúdie dospeli k tomuto záveru po analýze vzoriek od 167 ľudí, ktorí sa nakazili variantom delta v meste Kanton. Vírusovú nálož porovnali s údajmi od ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili ešte začiatkom januára 2020. Z ich výsledkov vyplýva, že ľudia nakazení variantom delta sú pre svoje okolie omnoho infekčnejší. V priemere trvá približne štyri dni, než mutácia dosiahne v ľudskom organizme zistiteľnú hladinu. Pri pôvodnom variante to bolo šesť dní.

Leonardo da Vinci Čítajte aj CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

Vedci v publikovanom dokumente zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali od okolia na obdobie najmenej 14 dní okamžite po kontakte s infikovaným. Podobný postup odporúča aj americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uzatvára NPR.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #výskum #pandémia #koronavírus #Covid-19 #delta variant