Každý druhý pacient s covidom mal ďalšie komplikácie

U každého druhého pacienta, ktorého hospitalizovali v súvislosti s ochorením COVID-19 v Británii, sa objavili ďalšie komplikácie.

26.07.2021 06:00
aerosol covid Foto:
debata (30)

Vyplýva to z nového výskumu, ktorý bol publikovaný v prestížnom v odbornom zdravotníckom časopise The Lancet.

delta Čítajte aj Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

Britskí vedci skúmali dáta o vyše 70 000 pacientoch, ktorí ležali v 300 britských nemocniciach. Podľa autorov štúdie u polovice z nich sa objavili „závažné“ krátkodobé a dlhodobé zdravotné komplikácie. Najčastejšie išlo o problémy súvisiace s obličkami a pľúcami. Často však lekári hlásili aj neurologické a kardiovaskulárne ťažkosti pacientov. Miera komplikácií bola dokonca vysoká aj u mladých, predtým zdravých ľudí.

„Táto štúdia je v rozpore so súčasným naratívom, že COVID-19 je nebezpečný iba pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami a pre starších ľudí,“ uviedol hlavný autor štúdie, profesor Calum Semple z Liverpoolskej univerzity.

Táto štúdia je v rozpore so súčasným naratívom, že COVID-19 je nebezpečný iba pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami a pre starších ľudí.
Calum Semple z Liverpoolskej univerzity

„Závažnosť ochorenia pri prijatí do nemocnice napovedá o možných ďalších zdravotných ťažkostiach aj u mladších dospelých. Primárnou stratégiou prevencie preto zostáva očkovanie,“ dodal profesor Semple.

cerv Čítajte aj SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

Zo štúdie ďalej vyplýva, že takmer každý tretí pacient nebol schopný sa o seba po prepustení z nemocnice postarať, bez ohľadu na vek, pohlavie či rasu. Väčšiu mieru zdravotných komplikácií vedci zaznamenali u mužov.

Autori štúdie spresnili, že zdravotné problémy boli odlišné od takzvaného „dlhotrvajúceho covidu“. Pri ňom majú ľudia pretrvávajúce príznaky priamo spojené s ochorením týždne a často až mesiace po prvotnej nákaze.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #vedci #Pacient #výskum #hospitalizácia #koronavírus #Covid-19