Bransonovi ani Bezosovi neprislúcha titul astronaut, tvrdia úrady

Americké úrady sprísnili svoju definíciu výrazu "astronaut", čo môže znamenať prekážku pre niekoľko súčasných dobyvateľov vesmíru z radov miliardárov.

24.07.2021 08:32
debata (4)

Nové pravidlá Federálnej leteckej správy (FAA) totiž hlásajú, že adepti na astronauta musia byť súčasťou letovej posádky a prispievať k bezpečnosti vesmírnych letov, informovala v piatok stanica BBC.

To znamená, že priekopníci komerčných vesmírnych letov, ako sú Jeff Bezos či Richard Branson, nie sú v očiach americkej vlády skutočnými astronautmi. Ide pritom o prvé zmeny od roku 2004, keď sa začal program FAA týkajúci sa spôsobilosti pilotov. Na získanie oprávenenia komerčného astronauta je podľa týchto pravidiel potrebné absolvovať let vo výške 80 kilometrov nad povrchom Zeme, čo Bezos i Branson už splnili.

t Blue Origin Bezos669217797263 Čítajte aj Bezos o lete k hranici vesmíru: Bolo to úžasné

FAA však okrem toho vyžaduje, aby adepti „počas letu preukázali tiež aktivity, ktoré sú nevyhnutné pre verejnú bezpečnosť, alebo prispeli k bezpečnosti vesmírnych letov s ľudskou posádkou“.

V Spojených štátoch sa dá štatút astronauta dosiahnuť dvoma ďalšími spôsobmi prostredníctvom armády alebo Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Čestný titul astronauta je možné udeliť aj na základe zásluh, ukladajú nové pravidlá, a to podľa uváženia pridruženého správcu FAA.

Britskému miliardárovi Richardovi Bransonovi sa 11. júla podarilo v rámci testovacieho letu raketoplánu VSS Unity jeho spoločnosti Virgin Galactic dosiahnuť hranicu vesmíru. Tento let je považovaný za míľnik v oblasti vesmírnej turistiky.

Branson sa tak spoločne s päťčlennou posádkou na palube dostal do vesmíru o deväť dní skôr než jeho rival z USA, zakladateľ spoločnosti Amazon a najbohatší muž sveta Jeff Bezos, ktorého let na palube kozmickej lode s názvom New Shepard, patriacej jeho spoločnosti Blue Origin, úspešne prebehol 20. júla.

Virgin Galactic, vesmírna turistika, SpaceShipTwo, raketoplán, Richard Branson Čítajte aj Lístok do kozmu s Virgin Galactic má aj Bransonov konkurent Elon Musk

Ďalším hráčom v tejto oblasti je Elon Musk zakladateľ značky Tesla pôvodom z Juhoafrickej republiky. Musk založil tiež spoločnosť SpaceX, ktorá pôsobí v kozmickom priemysle a uskutočňuje komerčné i vládne lety do vesmíru s ľudskou posádkou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Jeff Bezos #astronaut #Richard Branson #Blue Origin #Virgin Galactic