Ochrana proti nákaze mutáciou delta je po očkovaní 50 až 60 percent, tvrdí štúdia

Pred nákazou mutáciou delta a rozvojom bezpríznakového aj príznakového covidu chráni dokončené očkovanie na 50 až 60 percent. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne, o ktorej informovala agentúra Reuters.

04.08.2021 12:06
COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2... Foto:
debata (4)

Ochrana pred nákazou mutáciou delta a prekonaním bezpríznakovej nákazy je teraz po dokončenom očkovaní 49-percentná, uvádza štúdia. Dokončené očkovanie z 59 percent chráni pred symptomatickým priebehom ochorenia.

Štúdia neuvádza účinnosť jednotlivých preparátov proti nákaze mutácií delta. Británia uznáva vakcíny schválené európskymi a americkými regulátormi, teda od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Jej závery naznačujú o niečo nižšiu účinnosť, než akú uviedol úrad verejného zdravia Public Health England (RP).

Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Štúdia: Kombinovať vakcíny od AstraZenecy s mRNA vakcínami je účinné

Prvé dáta z májových štúdií reálnej účinnosti očkovania v Spojenom kráľovstve uvádzali, že dve dávky vakcíny Pfizer/BioNTech z 88 percent chránia pred symptomatickou nákazou mutáciou delta. O mesiac neskôr škótski výskumníci údaj revidovali na 79 percent. Izraelské ministerstvo zdravotníctva nedávno s odvolaním sa na vlastné dáta informovalo, že ochrana nakazenia je teraz po očkovaní 39 %, proti vážnemu priebehu choroby 91 % a proti hospitalizácii 88 %.

Autori REACT uviedli, že o niečo nižšia ochrana proti nakazeniu sa dala očakávať, pretože na rozdiel od RP do svojej štúdie zahrnuli aj náhodne vybraných jedincov. Zistili však takmer o polovicu väčšiu účinnosť proti nakazeniu ako izraelskí odborníci.

deltax Čítajte aj Delta variant je varovaním, že vírus sa vyvíja

Zo štúdie tiež vyplynulo, že ľudia s dokončeným očkovaním, u ktorých sa potvrdila mutácia delta, mali nižšiu vírusovú záťaž, teda množstvo vírusu v organizme infikovaného človeka, ktoré zvyčajne určuje, ako veľmi je dotyčný nákazlivý.

Aktuálne údaje sa opierajú o výsledky testov z obdobia od 24. júna do 12. júla od viac ako 98 233 dobrovoľní­kov. Okrem iného potvrdili, že mutácia delta sa v Británii šíri prevažne medzi mladými ľuďmi. Ľudia vo veku päť až 24 rokov tvoria 50 percent všetkých potvrdených prípadov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #očkovanie #pandémia #koronavírus #Covid-19 #delta variant