Pri variante omikron je vyššia pravdepodobnosť opätovnej infekcie, naznačuje štúdia

Variant omikron podľa juhoafrických vedcov „vykazuje podstatné dôkazy na úrovni populácie pre únik imunity z predchádzajúcej infekcie“.

05.12.2021 14:01
omikron Foto:
debata (25)

Pravdepodobnosť opätovnej nákazy u osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, je podľa juhoafrických vedcov v prípade nového variantu koronavírusu omikron vyššia ako u skorších variantov.

Výskumná skupina, ktorá sleduje opätovné nákazy v Juhoafrickej republike, hlási s príchodom omikronu skok v takýchto prípadoch, ktorý u predošlých dvoch variantov, medzi nimi aj vysoko nákazlivého variantu delta, nezaznamenala. Jej zistenia sú však predbežné a zatiaľ neprešli vedeckou kontrolou. Výskumníci tiež neuviedli, ktorá časť reinfekcií pripadá na nákazu omikronom alebo či spôsobili vážny priebeh ochorenia. Načasovanie nárastu opätovných infekcií však naznačuje, že omikron „vykazuje podstatné dôkazy na úrovni populácie pre únik imunity z predchádzajúcej infekcie“.

„Predošlá nákaza zvykla chrániť proti delte, zdá sa, že teraz s omikronom to tak nie je,“ uviedla vo štvrtok jedna z výskumníčok, Anne von Gottberg z Witwatersrandskej univerzity, na brífingu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Štúdia sa tiež nevenovala ochrane po očkovaní. Vakcíny spúšťajú rôzne vrstvy imunitnej odpovede, niektoré na odvrátenie infekcie a iné na prevenciu závažného priebehu ochorenia v prípade nákazy. „Veríme, že vakcíny budú stále ochraňovať pred závažným ochorením,“ podotkla von Gottberg.

Variant omikron objavili pred viac ako týždňom vedci v Juhoafrickej republike a Botswane. V súčasnosti ho evidujú už vo viacerých krajinách vo svete. Zatiaľ o ňom však nie je veľa informácií, ako napríklad o tom, či je nákazlivejší, čo predpokladajú niektoré zdravotnícke orgány, či spôsobuje ťažší priebeh ochorenia alebo je odolný voči vakcínam.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #výskum #pandémia #koronavírus #omikron