Našli ste si 'záhadný' žltý povlak na autách či parapetoch? Tu je vysvetlenie

Žltý prach sa objavuje takmer všade. Netreba sa ale ničoho obávať. Patrí to k prebiehajúcej peľovej sezóne.

16.05.2022 15:26
leto, lúka, kvet, margarétka, ďatelina, peľ,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

„V týchto dňoch dostávame početné otázky o ‚záhadných‘ žltých povlakoch na autách, parapetoch či okrajoch mlák. Netreba sa však ničoho obávať,“ hovorí RNDr. Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, ktorý koordinuje celoslovenskú Peľovú informačnú službu.

Tento peľ pochádza do značnej miery z kvitnúcich ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých peľové zrnká majú väčšie rozmery. Stačí aj mierny vánok a z okolitých stromov sa peľ uvoľní vo viditeľných mrakoch. Pri silnejšom vetre je k nám peľ prinášaný na veľké vzdialenosti aj z iných lokalít.

Vysoké koncentrácie peľu ihličnanov, buka, duba a miestami hrabu – druhov, ktoré majú veľké peľové zrná, prispeli k tvorbe žltých povlakov na autách, parapetoch, či okrajoch mlák.

„Vysoké koncentrácie peľu týchto druhov v ovzduší súvisia jednak so semennými rokmi – tieto stromy majú zvýšené obdobie kvitnutia v troj- alebo päťročných intervaloch, kedy sa produkcia peľu niekoľkonásobne navýši – a tiež s veternými dňami, počas ktorých dochádza k transportu peľu na veľké vzdialenosti,“ hovorí doktorka Janka Lafférsová.

Rok 2022 sa oproti predchádzajúcim nesie od začiatku v znamení vyšších koncentrácií peľu a dlhšej peľovej sezóny, čo sa prejavilo aj u najsilnejších prvých jarných alergénov – liesky, jelše a brezy.

„Ak patríte medzi alergikov, alebo vás zaujíma množstvo peľu v ovzduší z iných dôvodov, sledujte naše pravidelné peľové spravodajstvo, ktoré zabezpečuje šesť monitorovacích staníc v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline. Podrobné a pravidelne aktualizované informácie o koncentrácii jednotlivých alergénov v regiónoch Slovenska, ako aj prognózy na najbližšie obdobie, nájdete na weboch www.uvzsr.sk a www.vzbb.sk,“ dodala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #peľ #prach #peľová sezóna