Slovenskí vedci dokázali, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Len pitie mlieka ako prevencia pred covidom však nestačí, hoci laktoferín a jeho bioaktívne peptidy sú pre zdravie užitočné. Kravské, kozie alebo ovčie mlieko a syry sú v rôznej forme bežnou súčasťou našej stravy.

13.08.2022 13:33
debata (11)
Foto: sav.sk
peptin

Tím vedcov z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied a Medical University of Vienna pod vedením Vladimíra Leksu zverejnil výsledky svojej najnovšej štúdie v prestížnom časopsie Frontiers in Immunology.

Výskum vedcov potvrdil, že glykoproteín z ľudského mlieka – laktoferín, jeho bioaktívny produkt laktofericín, ako aj syntetický peptid odvodený od laktofericínu blokujú infekciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach.

Prírodné a syntetické peptidy odvodené od laktoferínu tak podľa tejto štúdie môžu slúžiť na podporu prevencie a liečby COVID-19.

„Laktoferín sa po trávení štiepi pepsínom v žalúdku, čím vzniká bioaktívny prírodný peptid laktofericín. Ako antimikrobiálna látka môže byť ešte účinnejší ako laktoferín,“ objasňuje mechanizmu blokády Vladimír Leksa. Laktoferín je glykoproteín s množstvom antimikrobiálnych aktivít, ktorý sa nachádza najmä v materskom mlieku a často sa využíva ako prostriedok na posilnenie imunity.

„V štúdii sme dokázali, že laktofericín znižuje proteolytickú (štiepiacu bielkoviny) aktivitu ľudského enzýmu TMPRSS2 prítomného v pľúcnych bunkách, kde nezámerne uľahčuje vstup koronavírusu do buniek,“ opisuje vedec. Keď sa jeho aktivita zníži prírodným laktofericínom alebo syntetickými peptidmi, infekcia buniek sa aj blokuje, dodáva.

„Naše doterajšie výsledky ukazujú, že nielen ľudský laktoferín, ale aj jeho bioaktívne produkty trávenia môžu pôsobiť ako ochrana pred COVID-19, čo môže mať terapeutické aj preventívne účinky. Laktoferín je vo vysokých koncentráciách prítomný v mlieku a mliečnych výrobkoch aj potravinových doplnkoch. Ústne podávaný laktoferín má veľký klinický prínos v humánnej, najmä novorodeneckej medicíne, a považuje sa za bezpečný a bez vedľajších účinkov,“ hovorí Leksa a vyzdvihuje, že preto je laktoferín lacným a široko dostupným kandidátom na doplnkovú liečbu pri liečbe COVID-19.

Pitie mlieka ako prevencia pred ochorením COVID-19 však nestačí, hoci laktoferín a jeho bioaktívne peptidy sú pre zdravie užitočné nielen u novorodencov, zdôrazňuje vedec. Kravské, kozie alebo ovčie mlieko a syry sú v rôznej forme bežnou súčasťou našej stravy. „Laktoferíny získané z rôznych druhov cicavcov však môžu vykazovať rôzne antikoronavírusové schopnosti. Ich liečebné kapacity proti enzýmu TMPRSS2 ešte musíme preskúmať,“ vysvetľuje Vladimír Leksa.

„Laktoferín nie je zázračný liek a mal by sa považovať len za doplnok očkovania a iných antivírusových terapeutických stratégií,“ dodáva Vladimír Leksa.

Zdroj: sav.sk

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #mlieko #slovenskí vedci #koronavírus #ľudské mlieko