Prečo vás ľudia majú viac radi, než si myslíte?

Toto už sme zrejme niekedy zažili úplne všetci. S niekým sa rozprávame – napríklad s potenciálnym novým kamarátom či kamarátkou, kolegom v práci alebo novým milostným partnerom – a aj keď sa nestalo nič zvlášť hrozné, spätne nás zaplaví vlna obáv z toho, aký sme urobili dojem, napísal server Psychology Today.

03.10.2022 06:00
objatie, láska, pár, milenci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tieto obavy môžu mať mnoho podôb: Nezveril/a som toho až príliš? Koktal/a som alebo som vyzeral/a nepríjemne? Znela tá poznámka domýšľavo? Položil/a som dosť otázok? Alebo dokonca: Nemal/a som v zuboch špenát?

Vzhľadom k našej hlbokej túžbe nadviazať kontakt a byť prijímaní ostatnými, majú tieto obavy určitý zmysel. Chceme sa dobre predviesť, vyzerať, že to máme v hlave zrovnané, a byť obľúbení.

San Francisco, Golden Gate bridge, most, hmla, Kalifornia Čítajte aj Hmla nad San Franciscom už nie je to, čo bývala

S ohľadom na tieto priania máme vlastne veľmi dobrú správu: Všeobecne nie sú naši konverzační partneri zďaleka takí kritickí, ako by sme mohli očakávať. A ešte lepšia správa: Majú tendenciu nás mať radi a tešiť sa z našej spoločnosti oveľa viac, než si myslíme.

Vedci tento rozdiel v perspektívach vnímania – čo si myslíte, že si o vás niekto myslí, oproti tomu, čo si o vás skutočne myslí – označujú ako „liking gap“, teda zhruba „rozdiel v sympatiách“. A práve tento rozdiel môže byť jedným z dôvodov, prečo v nás sociálne interakcie môžu vyvolávať stres, obavy a úzkosť aj po ich skončení. Jednoducho podceňujeme, ako veľmi sa ľuďom naša spoločnosť páči.

Výskumníčka Erica Boothbyová a jej kolegovia v sérii štúdií skúmali rozdiel v obľúbenosti na základe niekoľkých typov sociálnych interakcií. V jednej štúdii sa cudzí ľudia stretli v laboratóriu a plnili krátku zoznamovaciu úlohu. V inej sa ľudia zoznamovali v rámci seminára osobného rozvoja. A aby sa overilo, ako sa rozdiel v sympatiách prejavuje v dlhšom časovom období, tretia štúdia skúmala spolubývajúcu v prvom ročníku vysokej školy v priebehu akademického roka.

cassie-photo3-full Čítajte aj Robotka Cassie utvorila nový svetový rekord v behu na 100 metrov

Rozdiel v sympatiách sa vyskytoval

Vo všetkých týchto rôznych prostrediach, s rôznymi typmi ľudí a pri rôznych časových úsekoch Erica Boothbyová zaznamenala výskyt rozdielu v sympatiách; ľudia vždy odhadovali, že ich partneri sú pri konverzácii či úlohách, alebo spolubývajúci, majú radi menej, než ako to vnímal ich náprotivok. A tento vnímaný rozdiel v sympatiách je ešte vyšší u ľudí, ktorí sú plachí a majú nízke sebavedomie.

Druhá séria štúdií Adama Mastroianniho a jeho kolegov skúmala rozdiel v sympatiách u ľudí, ktorí mali za úlohu spolupracovať na projekte v malých skupinách. Aj keď sa ľudia sústredili na svoju prácu, rozdiel v sympatiách existoval aj tu: mnoho ľudí si myslelo, že ich členovia ich skupiny majú radi menej, než tomu bolo v skutočnosti.

Tento stav má vplyv aj na výsledky podávané v prácach. Tí, ktorí sa (mylne) domnievali, že ich ostatní nemajú radi, menej často žiadali členov skupiny o pomoc, menej často ponúkali členom skupiny spätnú väzbu a menej často chceli so skupinou v budúcnosti znovu spolupracovať.

kel Čítajte aj Nenarodené deti sa začnú mračiť, keď ucítia chuť kelu, zistili vedci

Obavy si môžeme preniesť

Na rozdiele v sympatiách sa do istej miery podieľajú negatívne, sebakritické myšlienky, ktoré často máme počas rozhovorov a po ich skončení. Máme pocit, že nás druhí odsudzujú za veci, ktoré však nemohli odhaliť (napríklad vlastné tajené úzkosti), alebo im jednoducho nevenovali pozornosť.

Navonok sa táto sebakritika môže zdať dobre mienená. Chceme byť obľúbení a sme výnimočne citliví na všetky spoločenské prešľapy, ktorých sa môžeme dopustiť. Chceme sa im vyvarovať a v budúcnosti si viesť lepšie. Avšak ako potvrdzujú tieto štúdie, môžeme svoje dobre mienené sebakritické obavy prehnať – a stráviť veľa času a energie premiešaním a obavami z konverzačných prešľapov, ktorých si nikto ani nevšimol.

Tieto obavy si tiež môžeme preniesť do budúcich sociálnych interakcií, čo nám ešte viac sťaží nadväzovanie sociálnych kontaktov. Navyše často zabúdame, že naši konverzačný partneri môžu tiež prechádzať vlastnou sebakritikou. Namiesto toho, aby posudzovali naše prehmaty, sa pravdepodobne sústredí na svoje vlastné.

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #ľudia #kolega #kamarátka #kamarát #dojem #pocity