Štvrtina žien viní z rozpadu vzťahu hormonálnu antikoncepciu

Takmer štvrtina žien, ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu, tvrdí, že spôsobila ukončenie ich vzťahu alebo v ňom aspoň zohrala nejakú rolu. Ukázal to prieskum britskej právnickej firmy Stowe Family Law, o ktorom informoval Independent.

26.11.2022 06:00
antikoncepcia, mladá žena, tabletky, pilulky Foto:
Ilustračná fotografia
debata (6)

Podľa prieskumu sa tiež 85 percent žien domnieva, že ich manželstvo alebo vzťah ovplyvnili vedľajšie účinky antikoncepcie.

Zo štúdie vyplýva, že približne 63 percent respondentiek bolo nútených vysadiť niektorú z foriem antikoncepcie pre vedľajšie účinky liekov, ktoré podľa nich zmenili ich vzťah. Takmer deväť z desiatich žien, ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu, uviedlo, že mala vplyv na ich duševné alebo fyzické zdravie.

Výskumníci, ktorí sa pýtali 506 žien vo veku od 18 do 60 rokov, tiež zistili, že viac ako sedem z desiatich žien, ktoré užívali antikoncepciu, trpelo výkyvmi nálad. Takmer polovica z nich mala depresie a približne tri z desiatich uviedli, že sa stretávali s úzkosťou. Približne štyri z desiatich opýtaných žien uviedli, že výkyvy nálad spôsobili problémy v komunikácii, a šesť z desiatich povedalo, že výkyvy nálad vyvolali hádky.

renoir Čítajte aj Umelá inteligencia určila, že sporný obraz na 80,58 percenta namaľoval Renoir

Hormonálna antikoncepcia sa používa na to, aby ženy neotehotneli. Medzi bežné formy patria pilulky, vnútromaternicové telieska, kožné náplasti, injekcie či vaginálne krúžky. „Hormonálne zmeny ovplyvňujú vzťahy jemnými aj menej jemnými spôsobmi,“ povedala jedna z vedúcich partneriek advokátskej kancelárie Sarah Barrová-Youngová. „Vzostupy a poklesy estrogénu, testosterónu a progesterónu v menštruačnom cykle môžu mať silný vplyv na to, ako sa ženy cítia ohľadom partnera aj vzťahu. U žien, ktoré užívajú antikoncepciu, sa vplyv na vzťahy zvyšuje,“ dodala právnička.

Barrová-Youngová poznamenala, že rozpad vzťahu môže byť vyvolaný nejakou výbušnou udalosťou, ako je nevera, rozhodnutím jedného z partnerov vzťah ukončiť, ale aj pomalým prehlbovaním priepasti medzi dvojicou. „Jedným zo spoločných faktorov, s ktorými sa stretávam, je, že sa medzi dvojicou úplne rozpadla komunikácia, takže nemôžu vyriešiť svoje problémy,“ uviedla Barrová-Youngová. „Hormonálne zmeny, najmä počas tehotenstva, po pôrode a v menopauze, môžu mať aj dramatický vplyv na vzťah a často sa o nich hovorí ako o rozvodovo nebezpečných zónach,“ dodala advokátka.

mliečne zuby, zubár, čistenie zubov, dieťa, zubná kefka Čítajte aj Fluoridácia vody pomáha chrániť detské zuby; majetkové rozdiely nestiera

Právnička ale tvrdila, že podľa jej vlastných skúseností je neobvyklé, aby takéto zmeny priamo spôsobili rozpad vzťahu, ale skôr slúžia na to, aby osvetlili a prehĺbili už existujúce problémy. Nový výskum tiež zistil, že takmer štvrtina žien sa obáva, že vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie budú mať v budúcnosti škodlivé dôsledky na ich vzťah. „Ak sa vzťah už stretáva s problémami a bola narušená komunikácia, nemusí byť dostatočne odolný, aby prežil problémy, ktoré môžu priniesť hormonálne zmeny,“ uzavrela Barrová-Youngová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #vzťah #ženy #antikoncepcia