Musk chce do pol roka začať testovať čipy do ľudského mozgu. Jeho firma čaká na povolenie

Spoločnosť Neuralink, ktorá vyvíja mozgové čipy, chce do pol roka začať klinické testy svojho bezdrôtového zariadenia na ľuďoch. Jednou z prvých funkcií, ktoré chce Neuralink dosiahnuť, je obnova zraku, uviedol šéf firmy Elon Musk.

03.12.2022 06:00
Elon Musk Foto:
Elon Musk
debata

Podľa neho to má byť možné aj u ľudí, ktorí sa narodili slepí. Americký regulátor, bez súhlasu ktorého sa testy nezaobídu, na žiadosť o komentár zatiaľ neodpovedal. Informácie priniesla česká spravodajská televízia ČT24.

Spoločnosť vyvíja aj čip, ktorý by podľa nej mohol umožniť postihnutým pacientom znovu sa pohybovať a komunikovať. Neuralink v posledných rokoch svoje produkty testuje na zvieratách a usiluje sa o to, aby mu klinické testy na ľuďoch schválili americké regulačné úrady.

„Než zariadenie umiestnime do človeka, chceme byť nesmierne opatrní a mať istotu, že bude dobre fungovať. Myslím ale, že sme FDA predložili väčšinu našich dokumentov,“ povedal Musk. Odkazoval tým na americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

„Máme za to, že pravdepodobne do šiestich mesiacov by sme mali mať prvý Neuralink u človeka,“ dodal. Najprv sa firma zameria na dve funkcie: na obnovenie zraku a umožnenie pohybu svalov u ľudí, ktorí tak nemôžu urobiť, uviedol Musk. Zariadenie podľa neho zrejme dokáže dať zrak aj tým ľuďom, ktorí sa narodili slepí.

orion Čítajte aj Ikonická fotografia: Takto Zem vyfotila kozmická loď Orion

Posledná verejná prezentácia Neuralinku sa konala pred viac ako rokom. Spoločnosť na nej predviedla opicu s mozgovým čipom, ktorá ovládala videohru svojou mysľou.

Cieľom Neuralinku je vyvinúť čip, ktorý by umožnil mozgu ovládať zložité elektronické zariadenia, ochrnutým ľuďom obnoviť motorické funkcie a liečiť mozgové choroby, ako je Parkinsonova choroba, demencia či Alzheimerova choroba. Hovorí aj o spojení mozgu s umelou inteligenciou.

Podľa Anny Wexlerovej, docentky lekárskej etiky a zdravotnej politiky na Perelmanovej lekárskej fakulte Pensylvánskej univerzity, sú okázalé prezentácie spoločnosti Neuralink v oblasti zdravotníckych zariadení neobvyklé. Podľa nej je riskantné povzbudzovať ľudí s vážnym zdravotným postihnutím, aby si robili nádeje, pretože táto implantačná technológia je zatiaľ len v zárodku.

Twitter Čítajte aj Twitter ruší obmedzenia, ktoré zabraňovali šíreniu dezinformácií o covide

Wexlerová vyzvala ľudí, aby si ohľadom veľkých tvrdení spoločnosti Neuralink nasadili „klobúk skeptika“. „Z etického hľadiska si myslím, že tento humbuk je veľmi znepokojujúci,“ povedala pre CNBC.

„Vesmír alebo Twitter, to je jedna vec, ale keď prídete do medicíny, ide naraz o oveľa viac,“ dodala s narážkou na Muskovo podnikanie v kozmickom a mediálnom priemysle.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #testy #čip #Elon Musk #Neuralink