Beethoven zomrel zrejme na cirhózu pečene. Vedci to zistili z jeho vlasov

Svetoznámy nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na zlyhanie alebo cirhózu pečene.

28.03.2023 18:00
Ludwig van Beethoven Foto:
Ludwig van Beethoven.
debata

Vyplýva to z DNA analýzy jeho vlasov, ktorú vykonali vedci z nemeckého Bonnu. Beethoven zomrel v roku 1827 vo Viedni vo veku 56 rokov. Bádatelia sa už dlhé roky snažili prísť na to, čo bolo príčinou úmrtia slávneho klasicistického skladateľa.

Beethoven totiž postupne strácal sluch a mal ťažkosti s trávením. Tím vedcov vykonal sekvenovanie genómu ôsmich Beethovenových vlasov a zistil, že najpravdepodob­nejšou príčinou jeho úmrtia bolo zlyhanie alebo cirhóza pečene, čo mohlo spôsobiť viacero faktorov okrem iného aj miera Beethovenovej konzumácie alkoholu.

„Skúmali sme možné genetické príčiny Beethovenových troch hlavných symptómov postupného strácania sluchu, problémy tráviaceho traktu a ochorenie pečene,“ vysvetlil spoluautor výskumu Markus Nothen z Inštitútu ľudskej genetike pri Univerzitnej nemocnici v Bonne.

Skladateľ mal podľa neho predispozíciu na ochorenie pečene a v jeho vlasoch sa tiež našla sekvencia vírusu hepatitídy typu B.

Bádatelia sa teda domnievajú, že práve genetika, konzumácia alkoholu a hepatitída typu B prispeli k skladateľovej chorobe a následnej predčasnej smrti. Dodali, že práve spomínaný typ hepatitídy bol na začiatku 19. storočia pomerne bežným javom.

Autori výskumu však neboli schopní s určitosťou povedať, čo spôsobilo stratu sluchu, pre ktorú Beethoven napokon úplne ohluchol.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #smrť #cirhóza #Ludwig van Beethoven #hudobný skladateľ