WHO varuje pred umelými sladidlami pri cielenom chudnutí

Umelé sladidlá, ktoré sa používajú ako náhrada cukru v rôznych výrobkoch, nepomáhajú pri cielenom úbytku telesnej váhy a môžu mať vážne negatívne účinky na zdravie.

31.05.2023 06:00
umelé sladidlo verzus cukor Foto:
debata

Systematické posúdenie dostupných dôkazov potvrdilo, že umelé sladidlá nemajú žiadne dlhodobé prínosy v oblasti zníženia telesného tuku u dospelých či detí, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Dlhodobé používanie umelých sladidiel môže mať nežiaduce účinky vrátane zvýšeného rizika cukrovky 2. typu, ochorení srdcovo-cievneho systému a úmrtnosti u dospelých.

Milióny ľudí na svete denne konzumujú umelé sladidlá v diétnych nápojoch. Jedným z cieľov je obmedziť konzumáciu cukru. Pozitívne účinky týchto sladidiel na zdravie však dlhodobo vyvolávajú spory.

genóm Čítajte aj Vedci predstavili doteraz najúplnejší a najrozmanitejší súbor ľudských genómov

Riaditeľ WHO pre oblasť výživy a bezpečnosti potravín Francesco Branca upozornil, že nahrádzanie cukru umelými sladidlami z dlhodobého hľadiska v oblasti udržiavania telesnej váhy nepomáha.

„Ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako obmedziť príjem pridaných cukrov, napríklad konzumáciu potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami ako ovocie alebo nesladené potraviny a nápoje,“ povedal. Pripomenul, že umelé sladidlá nie sú nevyhnutné prvky výživy a nemajú žiadnu výživnú hodnotu.

1387241420 Čítajte aj Vedci našli baktérie, ktoré za bežných podmienok žerú plasty

WHO uviedla, že nové odporúčania sa vzťahujú na všetkých, okrem osôb trpiacich cukrovkou a na všetky umelé sladidlá, ktoré nie sú zaradené medzi cukry. Medzi najrozšírenejšie patrí acesulfám K, aspartám, advantan, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie.

Thomas Sanders, emeritný profesor v oblasti výživy a dietológie na londýnskej univerzite King's College povedal, že výskum neposudzoval vplyv nahrádzania sladených nápojov nápojmi, v ktorých sú použité umelé sladidlá. WHO taktiež uviedla, že dospieť ku konečným záverom je náročné z dôvodu rôznorodosti účastníkov výskumu a komplexnosti sladidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cukor #umelé sladidlá