Vedci majú novú nádej v liečbe rakoviny - látku z marihuany

Látka nachádzajúca sa v marihuane by mohla zastaviť metastázy pri mnohých agresívnych druhoch rakoviny a výrazne tak znížiť úmrtnosť na túto zákernú chorobu. K tomuto významnému medicínskemu objavu dospeli vedci z California Pacific Medical Center v San Franciscu.

16.10.2012 10:56
Marihuana Foto:
Konopa siata obsahuje látky schopné zastaviť šírenie rakoviny.
debata

,,Trvalo nám 20 rokov, kým sme na to prišli, ale sme nadšení," povedal výskumník Pierre Desprez. ,,Chceme začať s testami. len čo to bude možné," dodal. Výťažok zo známej ľahkej drogy v súčasnosti prechádza testovaním v laboratórnych podmienkach a na zvieratách. Vedci čakajú, kedy im dajú povolenie na klinické testovanie na ľuďoch.

Molekulárny biológ Desprez strávil desaťročia skúmaním génu ID-1, ktorý je zodpovedný za šírenie rakoviny. Jeho kolega Sean McAllister zas študoval účinky kanabidiolu – netoxickej a nepsychoaktívnej chemickej zlúčeniny v marihuane. Keď svoje skúsenosti a znalosti spojili, vznikol výnimočný objav. Do Petriho misky totiž umiestnili kanabidiol a bunky s vysokou hladinou ID-1.

,,Zistili sme, že kanabidiol dokáže v podstate vypnúť ID-1," vysvetlil Desprez. Bunky sa po zásahu kanabidiolom prestali šíriť a vrátili sa do normálu. ,,Na toto by sme nikdy neprišli každý zvlášť. Preto je spolupráca vo vedeckom bádaní nutná," dodal.

Desprez a McAllister po prvý raz publikovali informácie o výskume v roku 2007. Odvtedy zistili, že kanabidiol účinkuje aj u zvierat. ,,Začali sme s rakovinou prsníka. Prišli sme na to, že pôsobí pri mnohých agresívnych druhoch rakoviny – mozgu, prostaty, jednoducho všade, kde sú vysoké hladiny ID-1," vysvetlil Desprez. Všetkých fanúšikov marihuany však upozornil, že jej fajčením si nepomôžu. ,,Z fajčenia nikdy nedostanete do tela toľko kanabidiolu, aby to malo nejaký efekt," povedal vedec s tým, že v súčasnosti skúšajú formu injekcií alebo tabletiek.

debata chyba