Smartinzulín má uľahčiť diabetikom život

Nielen telefóny môžu byť inteligentné, aj inzulín môže byť inteligentný. Tvrdia to vedci, ktorí vyvíjajú tzv. smartinzulín. Podľa nich má potenciál výrazne zmeniť spôsob, ako si ľudia trpiaci diabetom prvého typu strážia hladinu cukru v krvi.

11.02.2015 10:05
inzulín Foto:
Smartinzulín by mal najmä pomôcť predchádzať nebezpečnému poklesu hladiny cukru v krvi.
debata

Zatiaľ bol smartinzulín otestovaný len na myšiach. Výsledky však boli sľubné a tak výskumníci začali s prípravami na vyskúšanie nového druhu inzulínu aj na ľuďoch.

Namiesto tradičnej aplikácie inzulínu niekoľkokrát za deň by smartinzulín ostal v krvnom obehu a začal fungovať, len keď je to potrebné, uviedli vedci z Univerzity v Utahu v štúdii publikovanej v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied. Podľa odborníkov však potrvá niekoľko rokov, kým takýto inzulín bude dostupný pre bežných pacientov. „Naším cieľom je, aby diabetici mali ľahší a bezpečnejší život,“ uviedol hlavný autor štúdie Danny Chou a dodal, že s testami na ľuďoch by mohli začať o dva až päť rokov.

Pacienti s diabetom typu 1 musia stále sledovať hladinu cukru v krvi a rozhodovať sa, kedy a aké množstvo inzulínu si majú vpichnúť. To môže byť často zložité a mať vážne dôsledky. Pri privysokej hladine cukru (hyperglykémia) pacientom hrozia srdcové ochorenia, oslepnutie a iné dlhodobé komplikácie. Keď cukor klesne príliš nízko (hypoglykémia), môže pacient upadnúť do kómy a v najhorších prípadoch aj umrieť.

Lekári preto hľadajú nové riešenia na kontrolu hladiny cukru v krvi a jedným z možných riešení by mohol byť aj smartinzulín. Vo vývoji je niekoľko druhov takéhoto inzulínu, ale všetky fungujú tak, že sa aktivujú, keď hladina cukru vzrastie a deaktivujú, keď sa vráti na normálnu úroveň.

Smartinzulín je vlastne modifikovanou verziou inzulínu s predĺženým účinkom. Je vybavený extra kolekciou molekúl, ktoré sa uchytia na bielkoviny v krvi. A kým sú uchytené, tak sa inzulín do krvi neuvoľňuje. Keď sa hladina cukru zvýši, na smartinzulín sa prichytí glukóza a aktivuje ho. „To je dôležitý pokrok v terapii inzulínom,“ tvrdí Chou.

„Pre mnohých ľudí s diabetom typu 1 je stráženie hladiny cukru každodenným zápasom. Udržanie normálnej hladiny je pritom dôležité pre predchádzanie zdravotným komplikáciám,“ uviedla pre BBC News Karen Addingtonová z výskumnej nadácie Juvenile Diabetes, ktorá financuje výskum smartinzulínu. „Smartinzulín by mal hlavne eliminovať hypoglykémiu, ktorá pacientov straší najviac,“ dodala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #inzulín #smartinzulín