Mlieko nadojené v noci má uspávajúce účinky

Často sa hovorí, že pre lepší spánok je vhodné večer vypiť pohár teplého mlieka. Vedci teraz prišli na to, ako túto schopnosť mlieka ešte zlepšiť a spraviť z neho prírodný liek proti nespavosti. Údajne stačí kravu podojiť v noci.

17.12.2015 13:30
kravy, dojenie, mlieko Foto:
Dojením kráv v noci by sa dalo získať mlieko so silnejšími uspávajúcimi účinkami.
debata

Výskum robili odborníci z Uimyunhovom neurovedeckom ústave v Južnej Kórei. Podľa ich výsledkov je kravské mlieko nadojené v noci „výrazne bohaté na tryptofan a melatonín.“ Melatonín je hormón, ktorý pomáha regulovať cyklus medzi bdelým stavom a spánkom a tryptofan sa dá premeniť na sérotonín a melatonín.

„O mlieku sa dlho vie, že pomáha ľuďom zaspať. Často sa to pripisovalo jeho psychologickému efektu,“ uviedol výskumný tím. Tento psychologický efekt má spočívať v tom, že ľuďoch ostáva spomienka, že od matky dostávali mlieko pred spaním. Mlieko však obsahuje aj zlúčeniny, ktoré človeku pomáhajú rýchlejšie sa dostať do ríše snov.

V nedávnej štúdii vedci podávali starším pacientom „nočné“ kravské mlieko a zistili, že pomohlo zlepšiť kvalitu spánku. Juhokórejskí vedci sa preto rozhodli vyhodnotiť psychofarmako­logické účinky nočného mlieka. „Zamerali sme sa najmä na jeho sedatívne a uspávajúce účinky,“ napísali vedci.

Mlieko sa rozhodli testovať na myšiach. Tie rozdelili do skupín. Jedna skupina dostala nočné mlieko, druhá bežné mlieko nadojené počas dňa, ďalšia vodu a štvrtá diazepam. Následne ich 20 minút nechali behať vo valci a predpokladali, že tie najbdelejšie podajú najlepší výkon.

A skutočne. Myši, ktoré dostali mlieko nadojené v noci, vypadávali z valca dvakrát častejšie než tie, ktoré dostali klasické denné mlieko alebo vodu. Aj hodinu po podaní mlieka boli výrazne menej aktívne ako myši na dennom mlieku.

Autori štúdie preto zhrnuli, že „nočné mlieko má sedatívne a uspávajúce účinky, podobné účinkom diazepamu. Toto zistenie naznačuje, že nočné mlieko by mohlo slúžiť ako naturálna alternatíva pri liečbe porúch spánku.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #mlieko