Sony má patent na ovplyvňovanie zmyslov

Japonská spoločnosť Sony prihlásila patent na techniku vysielania zmyslových vnemov prístrojmi priamo do mozgu. Zatiaľ neodskúšaná technológia by sa jedného dňa mohla stať základom pre videohry, ktorú budú pôsobiť na všetky zmysly.

07.04.2005 09:47
debata

Mohli by však nájsť uplatnenie v medicíne a slúžiť postihnutým ľuďom, informoval magazín New Scientist.

Patent získala Sony v USA a popisuje techniku, ktorá smeruje ultrazvukové impulzy do určitých oblastí v mozgu. V nich vyvolávajú tieto impulzy príslušné „zmyslové zážitky“. „Slepec napríklad nebude potrebovať žiadny invázny operačný zákrok, aby dokázal vidieť živé alebo nahraté výjavy,“ píše sa v patente.

Technológia Sony by mohla mať lepšie výsledky ako doterajšia nechirurgická metóda na sprostredkovanie zmyslových vnemov, známych ako transkraniálna magnetická stimulácia. Tá aktivuje nervy pomocou rýchlo sa meniacich magnetických polí, nemôže s však zamerať na malé skupiny mozgových buniek.

Hovorkyňa divízie Sony Electronics povedala pre New Scientist, že firma zatiaľ žiadne testy patentovanej technológie nerobila. Patent je „založený na inšpiráci, ktorá sa raz môže zhmotniť do smeru, akým nás technológia povedie.“

debata chyba