Mobily už nebudú blokované na operátora

Spotrebiteľ pri kúpe akciového mobilného telefónu už nebude odkázaný len na služby operátora, od ktorého mobil získal.

18.08.2007 08:50
Mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Posledný z hráčov, ktorý „lacné“ telefóny predáva s podmienkou, že klient používa jeho SIM kartu – T-Mobile – sa totiž podľa informácií Pravdy už rozhodol, že blokovanie v najbližších týždňoch zruší.

Zľavnené mobily, ktoré si ľudia kupujú pri viazanosti na dvojročný paušál, už tri roky neblokuje Orange. V akciových telefónoch od firmy Telefónica O2 funguje ľubovoľná karta hneď od júnového štartu paušálov tretieho operátora.

T-Mobile je k ukončeniu viazania akciového telefónu na svoje SIM karty opatrný. „Možnosť zrušenia blokovania zvažujeme,“ pripúšťa Martin Vidan z T-Mobile. Operátor doteraz odblokoval mobil až po skončení dvojročného paušálu. Ak si klient dal uvoľniť telefón skôr, stratil nárok na záručnú opravu. Mobily za plnú cenu sa neblokujú.

Podľa Michala Servanského, ktorý donedávna pôsobil na odbore ochrany spotrebiteľa ministerstva hospodárstva, je blokovanie mobilu nepovolené. Od júla už totiž zákon o ochrane spotrebiteľa neumožňuje viazať predávané výrobky a služby. Ak to trvá, ide podľa Servanského o „nekalú obchodnú súťaž a lesť“. T-Mobile tvrdí, že zákon neporušuje, keďze zákazník s blokovaním súhlasí v zmluve.

Zrušenie blokovania telefónu na SIM kartu podľa Servanského nestačí. Ľudia sú totiž pri kúpe mobilu za korunu tak či tak viazaní na paušál. Ak ho klient neplatí, Orange a T-Mobile požadujú vyplatiť skutočnú cenu telefónu dosahujúcu niekoľko tisíc korún. Podľa Servanského mobilní operátori nemôžu predávať akciové mobily spolu s paušálmi. Operátori oponujú, že zákon neporušujú, keďže telefóny ponúkajú aj samostatne.

Servanský tvrdí, že pre ľudí by bolo lepšie, keby sa mobily predávali na splátky a ich cena by nebola rozložená v pravidelnom hovornom. Paušály pre ľudí, ktorí nechcú nový telefón, by následne zlacneli.

debata chyba