Jobs dočasne odchádza z vedenia Apple

Steve Jobs, šéf americkej technologickej spoločnosti Apple, kvôli zdravotným problémom dočasne opúšťa vedenie podniku a do konca júna sa bude liečiť.

15.01.2009 11:09
Steve Jobs ukazuje Apple iPhone Foto:
Zakladateľ Apple, Steve Jobs na konferencii MacWorld v San Franciscu.
debata

Firmu zatiaľ povedie prevádzkový riaditeľ Tim Cook. Investori sa však obávajú, že Jobs už sa nemusí vrátiť. Akcie Apple preto výrazne klesli a obchodovanie s nimi bolo prerušené.

Jobs je spoluzakladateľom firmy a jej úspech sú spájané práve s jeho osobou. Je považovaný za vizionára, ktorý vo firme udáva smer. To chce Jobs robiť aj naďalej a bude vraj u všetkých strategických rozhodnutí, aj keď bude mať pol roka voľno.

Firma Apple oznámila, že Jobsove zdravotné problémy sú ucelenejšieho rázu, ako sa pôvodne predpokladalo, čo investorov značne znervóznilo. Jobs predtým prekonal rakovinu pankreasu, z ktorej sa vyliečil, viac ako rok ale sústavne chudol. Lekári nedávno zistili, že úbytok hmotnosti spôsobuje hormonálna nerovnováha, ktorej liečba by nemala byť zložitá.

Investorov preto oznámenie o Jobsovom dočasnom odchode zaskočilo. Mnohí z nich preto radšej začali predávať akcie, ktoré tak oslabili asi o desať percent a obchodovanie s nimi muselo byť prerušené.

Najnovšie správa prichádza v čase, ktorá je pre podnik dosť zložitá. Apple sa popri výrobe počítačov venuje predovšetkým multimediálnym prístrojom, k ťažiskovým produktom patria mobilné zariadenia iPhone, ale aj prehrávač iPod.

V poslednej dobe Apple uvádza na trh čoraz menej noviniek, stretáva sa s dramatickým poklesom spotrebiteľských výdavkov a jasno nemá ani v tom, kto by nastúpil na miesto šéfa, ak by Jobs musel náhle odísť. Hovorí sa však o tom, že na Cooka by postupne mohlo prejsť viac Jobsových právomocí. Cook firmu viedol aj v roku 2004, keď Jobs podstúpil liečbu rakoviny.

debata chyba