Francúzsky operátor ponúkol neobmedzené volania za 20 eur

Nový mobilný operátor spôsobil vo Francúzsku ošiaľ. Za 20 eur mesačne ponúkol balík neobmedzených volaní, SMS a MMS správ a predplatený prístup na mobilný internet. Konkurencia začala strácať dych a na podobnú ponuku si zatiaľ netrúfla. V priebehu týždňa získal Free Mobile až pol milióna zákazníkov.

19.01.2012 19:25
mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Ponuka, ktorej sa nedá odolať. Paušál, aký ponúkol nový francúzsky mobilný operátor, je v európskych končinách prinajmenšom nevídaný. Za 20 eur mesačne ponúka zákazníkom neobmedzené volania do všetkých sietí vo Francúzsku a ďalších 40 krajinách, bezplatné zasielanie SMS a MMS správ a navyše mobilný internet s dátovým limitom 3 GB. Okrem neobmedzeného paušálu operátor ponúka aj lacnejší variant – 60 SMS správ a 60 minút hovorov za dve eurá.

Za príchodom značky Free Mobile na trh stojí miliardár Xavier Niel, ktorý sa rozhodol rozpútať cenovú vojnu voči súčasným trom mobilným operátorom na trhu, menovite France Telecom, Vivendi SFR a Bouygues Telecom. Podľa jeho slov patria mobilné služby vo Francúzsku k najdrahším v Európe a treba im nastaviť rozumné mantinely. Francúzsky mobilný trh je po Nemecku druhý najväčší v Európe s ročným obratom 21 miliárd eur.

Na úvodnej tlačovej konferencii Xavier Niel prisľúbil, že zníži účty Francúzov za mobilné služby o polovicu. Hneď na to predstavil neobmedzený paušál v cene 19,99 eur mesačne, ktorý je svojou štruktúrou podobný tomu, ktorý ponúka France Telecom za 49,40 eura mesačne. Firma sa zameria prevažne na internetový predaj služieb, kamenných pobočiek bude mať v krajine len niekoľko.

„Zavedená cena je omnoho agresívnejšia, než sa ľudia domnievajú,“ uviedol Financial Times, odkazujúc na vyjadrenia telekomunikačných analytikov. „Práve nízka cena môže byť pre operátora kameňom úrazu, pretože nemusí pokryť jeho prevádzkové náklady.“ Ponuka, ktorú Free Telecom predstavil je určená len pre prvé tri milióny zákazníkov, čo bude nasledovať potom, operátor nespresnil. V súčasnosti naplnil šestinu kvóty, keď k sebe pritiahol 500 tisíc záujemcov.

debata chyba