Slovenský systém na odhaľovanie plagiátov získal európske ocenenie

Slovenský projekt Antiplag, ktorý okrem iného zabezpečuje kontrolu originality záverečných prác na vysokých školách získal prestížne európske ocenenie. Jeho súčasťou bola aj štedrá finančná odmena.

16.06.2013 14:34
copyright, plagiát, kontrola originality,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Slovenský antiplagiátorský projekt Antiplag, ktorý zabezpečuje kontrolu originality záverečných a kvalifikačných prác na slovenských vysokých školách získal ocenenie Európskej komisie v súťaži Európska cena za inováciu vo verejnej správe. Finančnú odmenu vo výške 100 tisíc eur investuje do ďalšieho rozvoja.

Projekt zaujal najmä svojim rozsahom
Projekt Antiplag je výsledkom rozsiahlej iniciatívy ministerstva školstva, ktorej cieľom bolo vytvoriť systém, ktorý by kontroloval autenticitu a originalitu záverečných študentských prác na slovenských vysokých školách. Počiatky vývoja algoritmu pre kontrolu plagiátov sa spájajú s rokom 2008, kedy spoločnosť SVOP začala po prvýkrát pracovať na samotnom antiplagiátorskom koncepte. V roku 2010 bol systém implementovaný, pričom čerpal poznatky zo štúdie „Prevencia a odhaľovanie plagiátorstva z roku 2009. "Ministerstvo školstva prijalo rozhodnutie realizovať celoštátny systém na odhaľovanie plagiátov na podnet Slovenskej rektorskej konferencie. Národná rada Slovenskej republiky ho podporila schválením novely vysokoškolského zákona,“ uvádza sa v tlačovej správe Európskej komisie.

Systém uchováva státisíce študentských prác
Európska komisia koncom minulého roka vyhlásila prvý ročník súťaže Európska cena za inováciu vo verejnej správe, pričom hodnotila projekty v troch kategóriách: Iniciatívy pre občanov, Iniciatívy pre firmy a Iniciatívy pre vzdelávanie a výskum. Slovensko sa do súťaže zapojilo práve s projektom Antiplag, ktorý zabezpečuje sústreďovanie piatich druhov vysokoškolských prác v Centrálonom registri záverečných a kvalifikačných prác. Projekt zahŕňa rozsiahlu databázu študentských prác, ktorá v súčasnosti obsahuje niekoľko stotisíc originálnych publikácií. Do systému v súčasnosti povinne prispievajú všetky vysoké školy na Slovensku. Okrem uchovávania bakalárskych, diplomových, dizertačných, rigoróznych a habilitačných prác je systém poverený aj kontrolou originality s využitím prepracovaného algoritmu, ktorý skúma a vyhodnocuje podobnosť nových prác s už existujúcimi.

Odmena podporí ďaší rozvoj projektu
Antiplag bol jedným z troch víťazných projektov v kategórii Iniciatívy pre vzdelávanie a výskum. S ocenením je spojená aj finančná odmena 100 tisíc eur, ktorá bude slúžiť predovšetkým na financovanie ďalšieho rozvoja projektu.

1 debata chyba