Tip: Viete ako sa brániť nástrahám na Facebooku?

Neznalý užívateľ o sebe na Facebooku prezradí všetko. Stačí prehliadnuť niektoré nastavenia, nenápadné žiadosti aplikácií či žiadostí od neznámych. Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov, ako sa chrániť na Facebooku a sociálnych sieťach vôbec.

27.07.2013 07:00
facebook, sociálna sieť, like, chat,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Sociálne siete sú pracovným nástrojom podvodníkov, hackerov a vlastne všetkých tých, ktorí sa chcú dozvedieť čo najviac informácií o objekte svojho záujmu. V nebezpečí sú nie len deti, tínedžeri ale aj dospelí. Stačí pritom tak málo.

Prečo ste na Facebooku?
Väčšina ľudí sa na sociálne siete registruje pod zámienkou lepšieho kontaktu so známymi, priateľmi, spolužiakmi či rodinou. Aj keď prvotné pohnútky získať do svojho okruhu známych všetkých ľudí, s ktorými ste mali počas života čo-to dočinenia, sú silné, na mieste je primeraná striedmosť. Rovnako tak aj s informáciami, ktoré svojim „priateľom“ poskytujete. Sami si odpovedzte na otázku, za akým účelom ste si profil na Facebooku pôvodne zriadili. Bolo to kvôli zdieľaniu postrehov, fotografií či len kvôli komunikácii s priateľmi? Odpoveď vám môže byť nápovedou k vhodnému nastaveniu súkromia.

Nie každý je priateľ. Pozor najmä na neznámych
Facebook nie je výkladná skriňa. Napriek tomu, že zdieľanie osobných údajov na sociálnych sieťach je úplne bežné, o to dôslednejší by ste mali byť pri schvaľovaní nových žiadostí o priateľstvo. Nový „priateľ“ totiž získa prístup prakticky ku všetkému, vrátane fotografií, komentárov a udalostí z minulosti, ktoré ste na Facebooku zverejnili. Aj keď priateľstvá nie sú permanentné, a zo svojho okruhu známych môžete kohokoľvek odstrániť, je potrebné sa zamyslieť, komu naozaj chcete poskytnúť prístup ku všetkému, čo zdieľate. Obzvlášť opatrné by mali byť deti, ktoré sú voči neznámym osobám dôverčivé a často medzi sebou súťažia, kto získa viac priateľov či odberateľov. Riziká si uvedomujú nanajvýš ich rodičia, no keď chcú zakročiť, zvyčajne už býva neskoro.

Skontrolujte si nastavenia
Facebook v posledných rokoch niekoľkokrát pozmenil svoj systém ochrany súkromia. Aj keď užívateľov na zmeny upozorní, sami ich často prehliadnu, prípadne im nevenujú dostatočnú pozornosť. Je preto vhodné uistiť sa, že verejne nezdieľate viac, než by ste naozaj chceli. Facebook dokonca umožňuje nastaviť si obmedzený profil pre priateľov, s ktorými nechcete zdieľať všetky vaše príspevky a informácie. Môžete si teda vytvoriť také nastavenie, pri ktorom budete zdieľa so skupinou svojich priateľov naozaj len to, čo uznáte za vhodné. Aj v tomto prípade by si mali na svoje súkromie dávať pozor najmä deti, ktoré väčšinou nastavenia súkromia ignorujú a následne umožnia aj neznámemu človeku prehliadať svoje príspevky, statusy a fotografie.

So statusmi narábajte opatrne
Statusmi ľudia vyjadrujú svoje aktuálne pocity, nálady a komentáre. Často konajú veľmi impulzívne, bez rozmyslu. „Akonáhle zdieľate nejaký status, alebo čokoľvek komentujete, spýtajte sa sami seba, či by vám nevadili, keby sa daný komentár ocitol na titulnej strane v novinách,“ upozorňuje Jiří Kropáč z AVG. Akonáhle svoj status zverejníte, môže ho ktokoľvek okomentovať, či zdieľať. Následne sa môže takýto status virálne šíriť bez toho, aby ste o tom vedeli a dostanú sa aj k ľuďom, ktorých nepoznáte. Toto je dôležité predovšetkým v prípade, že odchádzate na dovolenku a váš byt tak zostáva na týždeň bez dozoru. Deti sa zas môžu stať predmetom šikany v škole a medzi priateľmi. Nikdy neviete, ku komu sa informácia môže dostať a ako ju dotyčný využije.

Filtrujete príspevky, na ktorých vás priatelia označia
Označovanie osôb na fotografiách a v príspevkoch sa stalo neoddeliteľnou súčasťou sociálnych sietí. Nedovoľte všetkým vašim priateľom, aby vás mohli ľubovolne označovať. Ani nemusíte vedieť ako a informácie o vašich aktivitách sa môžu dostať k nepovolaným a môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Či už ide o prácu alebo súkromie, je vhodné mať pod kontrolou všetky príspevky, v ktorých sa objaví vaše meno. Facebook vo svojich nastaveniach ponúka možnosť zasielania upozornení a žiadostí na schválenie v momente, keď vás niekto vo svojich príspevkoch a fotografiách označí. Až keď si príspevok sami prečítate a schválite ho, objaví sa na vašej ploche.

Žiadne heslo nie je dosť silné
Väčšina online služieb nových užívateľov nabáda, aby si hneď pri registrácii dôsledne zvolili heslo. U sociálnych sietí je otázka primeraného hesla o to dôležitejšia, keďže užívatelia sa k nim pripájajú z rôznych miest, z viacerých zariadení a prehliadačov. Základom je nepoužívať rovnaké heslo na viacerých účtoch či profiloch. Dávajte si tiež pozor, keď si nastavujete bezpečnostné otázky pre prípad, že heslo zabudnete. Uistite sa, že počítač, na ktorom sa prihlasujete automaticky neukladá prihlasovacie údaje. Účty na sociálnych sieťach sú veľkým lákadlom pre útočníkov, keďže obsahujú citlivé a kompromitujúce údaje a v prípade odcudzenia môžu poslúžiť na šikanovanie, vydieranie a špehovanie iných osôb.

Hrozby, ktoré nevidíte
V minulosti sa už niekoľkokrát ľuďom objavili v schránkach falošné správy z Facebooku, ktoré po nich z rôznych dôvodov vyžadovali heslo. Na sociálne siete, ale v podstate aj na akékoľvek iné stránky, sa prihlasujte prostredníctvom pôvodnej, neupravenej, adresy. Nástrahy sa skrývajú aj za atraktívnymi doplnkami, ktoré sľubujú nový vzhľad profilu, nových smajlíkov a podobne. Nie je tomu tak dávno, čo sa Facebookom šíril spyware zvaný Facebook RED. Užívateľom sa na sieti zobrazovali upozornenia, podľa ktorých ich priatelia označili na fotografií a vo svojom mene ich žiadali, aby navštívili stránku s odkazom v komentári. Na stránke im bolo ponúknuté nainštalovanie doplnku pre prehliadač Chrome, ktorý sľuboval vizuálnu zmenu na sociálnej sieti v červenom prevedení. Akonáhle tak užívateľ urobil, stal sa sám šíriteľom spywaru, ktorý pristupoval do histórie prehliadača a k ďalším citlivým dátam v ňom uloženým. Zvýšenú pozornosť by ste mali venovať aj situácii, ak od vás vaši priatelia začnú dostávať spamy, prípadne sa pod vašim menom začnú objavovať statusy, ktoré ste nevytvorili.

Zistite, čo všetko o vás Facebook vie
Čokoľvek čo raz zadáte do vyhľadávača na Facebooku, sa ukladá na vašom profile Timeline. Sieť po novom ale ponúka aj možnosť históriu vyhľadávania upraviť, vymazať a ďalej nearchivovať. Akonáhle sa zabudnete z Facebooku odhlásiť a prístup k vášmu účtu získa niekto iný, môže si prehliadať nie len všetky osobné údaje ale aj všetko, čo ste vyhľadávali. Ak vás zaujíma, čo všetko o vás Facebook vie a aké údaje archivuje, v hlavných nastaveniach si môžete stiahnuť kópiu vašej „zložky“ a tomu prispôsobiť svoje nastavenia.

Informácie o vás zbierajú aj mobilné aplikácie
Ak používate smartfón a ste aktívny na sociálnych sieťach, pravdepodobne máte nainštalovanú príslušnú aplikáciu, ktorá vám umožňuje sledovať aktuálne príspevky a reagovať na ne. Existuje však aj veľké množstvo neoficiálnych aplikácií, ktoré sú svojim spôsobom rizikové. Možno ste sa stretli so situáciou, keď po vás mobilná aplikácia vyžadovala prístup k účtu na sociálnej sieti. Najčastejšie ide o hry, ktoré takýmto spôsobom získavajú unikátne informácie o svojich užívateľov. Na Facebooku si môžete skontrolovať zoznam všetkých aplikácií, ktoré majú prístup k vášmu účtu a prípadne im pozmeniť práva.

4 debata chyba