Google kúpil firmu, ktorá mu pomôže s výrobou chytrých hodiniek

Už na začiatku septembra sa očakáva predstavenie inteligentných hodiniek od Samsungu. Ak by sa tak stalo je pravdepodobné, že ho budú v tesnom závese nasledovať aj ďalšie firmy. Okrem Applu pravdepodobne aj Google, ktorý aktuálne kúpil firmu vyrábajúcu inteligentné hodinky, ktorým firma predpovedá svetlú budúcnosť.

01.09.2013 13:14
inteligentné hodinky, iWatch, SmartWatch Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Veľký rozruch okolo predstavenia inteligentných hodiniek, ktoré síce smartfón nenahradia, no rozšíria jeho možnosti, rezonuje v médiách už niekoľko mesiacov. Očakávania, kto s nimi príde prvý väčšinou uzemnia „zaručené“ správy od zahraničných zasvätených pozorovateľov. Tak sa stalo aj naposledy a aktuality hovoria o tom, že kórejský Samsung má v pláne predstaviť svoje inteligentné hodinky na veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA v Berlíne. Ak by sa tak stalo, Samsung by získal výrazný náskok pred svojim rivalom Apple, ktorý sa s vývojom hodiniek stále pasuje. Kórejská firma svoje plány nekomentovala, len potvrdila informácie šepkané v kuloároch o tom, že chytré hodinky Galaxy Gear, ktoré zmenia svet príslušenstva k smartfónom naozaj vyvíja. Zariadenie má byť okrem iného schopné prijímať hovory, surfovať po webe, zobrazovať e-maily, upozornenia a SMS správy.

Žiadna firma nechce príst s hodinkami príliš neskoro
Aj keď Samsung svoje úpenlivé snahy byť s hodinkami na trhu prvý smeruje primárne proti Applu, bokom nechcú zostať ani ďalšie firmy. Google v týchto dňoch kúpil spoločnosť, ktorá sa vývojom a výrobou chytrých hodiniek už niekoľko rokov intenzívne zaoberá a vlastní tak cenné know-how. WIMM Labs o výrobe hodiniek, ako inteligentného príslušenstva, hovorí už od roku 2011. Aj keď vývoj doposiaľ žiadne prevratné výsledky nepriniesol, skúsenosti môžu mať pre Google cenu zlata. Obzvlášť v časoch, kedy sa slovné prestrelky medzi firmami vyostrujú a každá z nich hovorí o revolučnom produkte, aký na trhu ešte nebol.

Google hľadal know-how, WIMM mu ho poskytla
WIMM koncom roka 2011 predstavil hodinky One, postavené na Androide. Za cenu 199 dolárov zákazníkom ponúkal zariadenie s Wi-Fi, Bluetooth, USB, akcelerometrom, magnetometrom a dvoma gigabajtami úložnej pamäte. Problémom, pod ktorý sa podpísal farebný LCD displej, bola výdrž batérie. Tá sa rátala len na hodiny, v ideálnom prípade 30 hodín čistého prevádzkového času. Aj keď WIMM One boli svojho času minimálne rovnako prevratné ako o rok neskôr hodinky Pebble, návyky spotrebiteľov výraznejšie ovplyvniť nedokázali.

Správy o kúpe WIMM spoločnosťou Google prenikli na verejnosť len v týchto dňoch, no analytici hovoria o tom, že akvizícia sa uskutočnila už počas minulého roka. Firma pravdepodobne cíti potrebu akcelerovať vývoj a mať v zálohe zariadenie, ktoré uvedie na trh v správnom čase. Rovnako tak si drží v zálohe aj okuliare Glass, ktoré sa zatiaľ dostali len do rúk vyvolených.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartwatch #chytré hodinky #galaxy Gear #WIMM