Microsoft vrátil do systému Windows 8.1 tlačidlo Štart

Prvá väčšia aktualizácia operačného systému Windows 8 s číslom 8.1 priniesla viacero noviniek. Tou najvýraznejšou a aj najočakávanejšou je zavedenie chýbajúceho tlačidla Štart. Microsoft tak urobil po vlne kritiky od užívateľov, ktorí boli na ikonické tlačidlo zvyknutí.

17.10.2013 18:27
microsoft windows 8, metro Foto:
Aktualizácia 8.1 prinesie do systému Windows 8 viacero nových funkcií. Na scénu sa vrátilo tlačidlo Štart.
debata (2)

Microsoft vo štvrtok 17. októbra oznámil všeobecnú dostupnosť aktualizácie operačného systému Windows 8 s číslom 8.1. Jej súčasťou je viacero funkčných noviniek, ktoré údajne reflektujú na inovácie v segmente zariadení s dotykovým ovládaním. Aktualizovaná verzia 8.1 bude od štvrtka dostupná na stiahnutie ako bezplatný balík vo Windows Obchode, v 37 jazykoch vrátane slovenčiny. „Windows 8.1 bude tiež k dispozícii na nových zariadeniach, ako aj prostredníctvom samostatných balení v predajniach po celom svete od 18. októbra,“ uvádza vo svojej tlačovej správe spoločnosť. Prinášame vám prehľad najvýraznejších inovácii v systéme Windows 8.1.

Ponuka Štart v novom prevedení
Microsoft do systému síce ponuku Štart vrátil, no v čiastočne inom prevedení, než na aké boli užívatelia zvyknutí. Namiesto kontextovej ponuky so zoznamom programov na spustenie a ovládacími prvkami sa užívateľ bude cez tlačidlo Štart môcť premiestniť do dlaždicového rozhrania primárne určeného pre zariadenia s dotykovým displejom. „Náhľad všetkých aplikácií umožňuje po novom používateľom zobraziť všetky aplikácie naraz, pre ľahší prístup. Rovnako tak umožňuje prístup k aplikácii s radami a tipmi,“ dopĺňa Microsoft.

Širšia ponuka aplikácii a služieb v ponuke Štart
V ponuke Štart sa má zjednotiť aj široká škála aplikácií a služieb dostupných pre Windows 8.1. Používatelia majú vďaka tomu získať rýchlejší prístup k najčastejšie spúšťaným programom, či aplikáciám, ktoré Microsoft považuje za dôležité, ako je Skype, e-mail v aplikácii Pošta, filmy a televízne programy v Xboxe či kancelársky balík Office.

Rýchlejší Internet Explorer 11
Súčasťou systému je po novom aj nová verzia prehliadača Internet Explorer 11, ktorý má byť o čosi rýchlejší, plynulejší a od základu podporujúci dotykové ovládanie. Pre užívateľov, ktorí používajú tablet má byť práca s prehliadačom pohodlnejšia.

Možnosť predvoľby rozhrania
Užívateľ si bude môcť vybrať rozhranie, ktoré bude v systéme predvolené. Do ponuky Štart sa dostala aj variabilná veľkosť dlaždíc a väčšie možnosti pri voľbe pozadia a farieb.

Sofistikovanejšie vyhľadávanie
Systémový prieskumník Bing Smart Search má rozšíriť možnosti vyhľadávania cez jednoduchý náhľad, ktorý zobrazí položky umiestnené priamo v zariadení alebo na internete. Vyhľadávanie na internete a na lokálnom disku sa má vďaka tomu zjednotiť a užívateľ už nebude nútený hľadať súbory individuálne v cloude na SkyDrive a v počítači. Cloud sa stal rozširujúcou súčasťou systému a užívateľom umožňuje súbory ukladať na vzdialený server a pristupovať k nim a pracovať s nimi na viacerých zariadeniach súčasne.

Podpora 3D tlače
Microsoft sa pochválil aj podporou 3D tlače, keď Windows 8.1 má byť prvým systémom, ktorí 3D tlač prostredníctvom Plug-and-Play aj štandardne podporuje. Systém dokáže automaticky prečítať 3D formáty súborov.

Lepší multitasking a zvýšená produktivita
V systéme je možné po novom použiť štyri aplikácie vedľa seba, nastaviť veľkosti okien jednotlivých aplikácií na obrazovke, či v rámci jednej aplikácie spustiť inú.

Príťažlivejší a prehľadnejší Windows Obchod
Windows Obchod zmenil dizajn, ktorý má ponúknuť prehľadnejšie zobrazenie kľúčových, či pre užívateľa potenciálne atraktívnych aplikácií. „Rozloženie a kategórie ako Nové a Populárne uľahčujú orientáciu pri hľadaní a objavovaní noviniek. Personalizované odporúčanie Obchodu používa pri vyhľadávaní údaje z automatického odporúčania prehliadača Bing. Aplikácie sa tiež aktualizujú automaticky na pozadí. Aktualizované verzie aplikácií ako Evernote, Facebook, Hulu Plus či Adobe Photoshop Express pre Windows 8.1 budú do systému pribúdať priebežne,“ upresňuje Microsoft.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 8.1 #operačný systém