Krátky pohľad do internetového stredoveku

Počuli ste už o internete? Deväťdesiatšesť Slovákov zo sto o ňom počulo, ale iba tridsaťjeden percent ho aspoň raz v živote použilo.

23.10.2013 06:00
debata (7)

Písal sa rok 2003 a tá necelá tretina nemala k dispozícii Facebook ani YouTube, s kamarátmi komunikovala cez ICQ, ešte vedela, čo je to Yahoo!, bola šťastná, keď jej operátor umožnil pripojiť sa na web medzi 18. a 24. hodinou bez obmedzenia dát a… už si mohla na obrazovke otvoriť stránky portálu Pravda.sk.

Hoci prvé riadky môžu pre dnešnú generáciu znieť ako situačná správa z praveku, je to skôr pohľad do internetového stredoveku. Takto to na Slovensku s internetom vyzeralo len pred desaťročím, keď Pravda spustila svoj vlastný portál.

Desiate výročie portálu Pravda.sk oslavujeme aj súťažou – hľadaním tabletov. Posledný, desiaty, môžete v niektorom z článkov hľadať dnes, 23. októbra, od 10. hodiny a 10. minúty. Veľa šťastia!

Aký bol vtedy internet? Veľa o tom napovedá dokument Telekomunikačného úradu z roku 2003. A ten veru neznel veľmi optimisticky. Spomedzi všetkých slovenských domácností, ktoré vtedy nemali pripojenie na internet, len pätnásť percent plánovalo pripojenie na sieť v najbližších troch mesiacoch. Pre väčšinu bol internet nepotrebný, pretože – nemali počítač (64 percent), bolo to príliš nákladné (54 percent), alebo nemali dostatočné technické znalosti (47 percent). Pripojenie na internet malo preto doma menej ako päť percent Slovákov!

Internetizácia vtedy nebola samozrejmosťou ani inde vo svete. Napríklad v Spojených štátoch má dnes pripojenie na web cez smartfón viac Američanov, než malo v roku 2003 domáci internet. Ale treba uznať, že západný svet bol aj napriek tomu ďaleko, ďaleko pred nami. Na Slovensku sa pripájalo najmä cez pomalý dial-up, hitom bolo mikrovlnné pripojenie a prvá internetová ponuka od poskytovateľa káblovej televízie.

Masívne propagované časovo a dátovo neobmedzené ADSL pripojenie s rýchlosťou 256/64 kbit/s vyšlo ľudí na 990 korún mesačne. Odvtedy sa ale rýchlosti pripojenia zvýšili takmer desaťnásobne. A v ďalších rokoch nastal aj všeobecný rozmach internetu u nás. V roku 2004 malo pripojenie na web už desať percent domácností, v decembri 2006 23 percent a dnes má doma prístup k webu až 96 percent obyvateľov.

Ale vráťme sa ešte raz do roku 2003. Neohrozeným kráľom domáceho webu bol vtedy portál Zoznam.sk. Denne ho navštívili až dve tretiny pripojených Slovákov. V júli 2003 prvýkrát v histórii slovenského internetu pokoril hranicu 400-tisíc užívateľov mesačne (dnes majú najnavštevovanejšie stránky Azet.sk a Zoznam.sk okolo 2,3 milióna užívateľov, Pravda.sk už dosiahla aj 1,3 milióna).

Kým v súčasnosti sú najväčším ťahúňom webu smartfóny, pred desaťročím bola hitom Nokia 3100. Pretože mala polyfonické zvonenie. Mobil v internete bolo sci-fi, prvý iPhone predstavili až o štyri roky neskôr. O internete v mobiloch sa však vo svete hovorilo už vtedy. Magazín PC World predpovedal pre rok 2003 nástup webových mobilných služieb, rozšírenie wifi, ale aj – naivne – koniec e-mailového spamu.

Čo odvtedy najviac zmenilo tvár internetu? V našich podmienkach iste to, že sa začal využívať masívne. Kým pred desiatimi rokmi 4 percentá ľudí o internete ani len nepočuli, dnes ho iba 4 percentá nemajú priamo doma. Webové mobilné služby, o ktorých písal PC World pred desiatimi rokmi, sa u nás vo väčšom rozsahu rozšírili až spolu so smartfónmi a tabletmi po roku 2010.

Internet však asi najväčšmi zmenili stránky, ktoré v roku 2003 ešte nejestvovali. Éru sociálnych sietí síce pred desaťročím odštartovala stránka MySpace, až príchod Facebooku v roku 2004 však najviac zmenil spôsob, akým ľudia na webe sledujú informácie, vrátane správ. Druhým portálom, ktorý zase internet spravil viac „televíznym“ a dal zelenú videu je YouTube (objavil sa v roku 2005).

Aj portál Pravda.sk prešiel od čias internetového stredoveku mnohými zmenami. Takto vyzeral pred desiatimi rokmi…

pravda.sk, november 2003
7 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #10 rokov Pravda.sk #Pravda.sk #portál