Silná šifra stačiť nemusí. NSA mala platiť za dieru v algoritme RSA

Americká Národná bezpečnostná agentúra NSA údajne zaplatila až 10 miliónov dolárov spoločnosti RSA za oslabenie šifovacieho protokolu v najpoužívanejšom algoritme RSA. Algoritmus RSA v súčasnosti používajú mnohé veľké firmy ako aj milióny užívateľov po celom svete.

25.12.2013 14:00
šifrovanie, algoritmus, bezpečnosť, IT, binárna... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Americká Národná bezpečnostná agentúra NSA mala údajne zaplatiť tvorcom šifrovacieho algoritmu RSA až 10 miliónov dolárov za jeho oslabenie použitím rôznych chýb v šifrovacích protokoloch, ktoré umožnia prelomenie šifrovania. Bezpečnostná spoločnosť, ktorá patent na algoritmus RSA vlastní, samozrejme obvinenia o tajnej dohode medzi NSA odmietajú s tvrdením, že do algoritmu vedome nezasahovala s cieľom umožniť prelomenie šifry. Algoritmus RSA pritom používajú nie len milióny užívateľov po celom svete ale aj mnohé veľké firmy v súvislosti so sprísnenými bezpečnostnými opatreniami. Navyše RSA je v súčasnosti jedným z najpoužívanejších šifrovacích algoritmov vôbec.

Na údajnú dohodu medzi spoločnosťou RSA a NSA upozornila agentúra Reuters, ktorá zároveň uviedla, že súčasťou tajnej dohody malo byť použitie matematicky slabšieho diskrétneho algoritmu vďaka ktorému je možné šifru prelomiť. Spoločnosť tak mala údajne urobiť vo viacerých svojich produktoch. Napriek tomu, že obvinenia odmieta, priznáva, že s agentúrou NSA spolupracovala ako dodávateľ a aktívny člen bezpečnostného výboru. „Tento vzťah s NSA sme nikdy nezatajovali a otvorene sme sa k nemu priznávali. Náš najvyšší cieľ bolo vždy posilnenie komerčnej a vládnej bezpečnosti,“ tvrdí NSA vo svojom vyhlásení. Podľa analytika spoločnosti Google, Damiena Millera, ide o veľmi premyslené a nič nehovoriace vyhlásenie, ktoré v podstate nepopiera úmyselné vytvorenie zadných vrátok pre NSA.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #algoritmus #RSA #šifrovanie