Windows 8 vraj ľudí neoslovil. HP sa vracia k 'sedmičkám'

Windows 8 zákazníkov spoločnosti HP neoslovil. Firma preto vo veľkom vracia do hry štyri roky starý Windows 7. Microsoft si bude chcieť pošramotenú reputáciu napraviť vo Windowse 9.

21.01.2014 19:11
HP Elite Book Revolve Foto:
HP sa takmer po roku a pol vracia k štyri roky starému Windowsu 7. Kvôli údajnému dopytu zákazníkov.
debata (5)

Spoločnosť HP, ktorá je v súčasnosti druhým najväčším výrobcom stolových počítačov, prehodnotila svoje rozhodnutie spred jedného roka a zákazníkom bude namiesto Windows 8 ponúkať štyri roky starý Windows 7. Dôvodom má byť nespokojnosť zákazníkov so systémom, ktorý Microsoft uviedol na trh v októbri 2012. Atraktivitu Windowsu 8 nepomohla zvýšiť ani aktualizovaná a upravená verzia 8.1, ktorá do hry opätovne vrátila chýbajúce tlačidlo Štart.

Windows 8 má stále menej priaznivcov než staršia „sedmička“
V ponuke HP sa tak opäť objavia počítače s Windows 7, na čo spoločnosť patrične upozornila na svojich stránkach s heslom „Kvôli veľkému záujmu je späť“. Zákazníkov, ktorí preferujú starší Windows 7 je podľa HP stále väčšina, a to aj napriek tomu, že väčšina skompletizovaných stolových počítačov a notebookov je predávaná výhradne s novším Windows 8, respektíve 8.1. HP dokonca v rámci avizovaného prechodu na Windows 7 ponúka zákazníkom až 150-dolárovú zľavu, ak si počítač nakonfigurujú sami a namiesto Windowsu 8 si zakúpia starší Windows 7.

HP je v súčasnosti jedinou firmou, ktorá v nových počítačoch propaguje Windows 7 na úkor „osmičky.“ Ďalší veľkí výrobcovia na čele s Lenovom, Dellom a Acerom majú v rámci partnerstva s Microsoftom možnosť vybaviť nové počítače starším Windows 7, no túto možnosť ponúkajú prevažne firmám a veľkým zákazníkom. V distribúcii Windows 7 je to len HP, ktoré sa zameralo na jednotlivcov a domácnosti.

Neúspech Windowsu 8 má zvrátiť Windows 9
Nie je tomu tak dávno, čo sa na verejnosti začalo šepkať o ďalšej verzii Windowsu, ktorá má prísť na trh už v prvej polovici budúceho roka. Podľa analytika a odborníka na problematiku Windows, Paula Thurrotta sa Microsoft bude chcieť zbaviť čísla osem v názve a novú verziu bude predávať pod označením Windows 9. Zo súčasnej verzie sú podľa Thurotta sklamaní nie len spotrebitelia ale aj samotný Microsoft, ktorý sa potrebuje čo najskôr vyrovnať s rovnakým fiaskom, aké naposledy zažil pri uvedení Windowsu Vista.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #HP #Windows 8