Európa by mohla mať vlastný internet. Vraj bezpečnejší

Nemecká kancelárka Angela Markelová navrhuje vybudovanie európskej komunikačnej siete, ktorá lepšie ochráni dáta užívateľov. Môže to byť koniec internetu, aký poznáme dnes.

16.02.2014 18:35
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Niekoľko rokov trvajúca špionáž americkej bezpečnostnej agentúry NSA sa dotkla aj európskych politických špičiek na čele s Angelou Merkelovou. Nemecká kancelárka teraz volá po vytvorení európskej komunikačnej siete, ktorá by zabránila bezpečnostným zložkám zo zámoria kontrolovať internetovú aktivitu európskych užívateľov. Problémom je podľa kancelárky aj umiestnenie kritických údajov na dátových serveroch v krajinách, ktoré nedisponujú vysokou úrovňou ochrany súkromia. Ako príklad uviedla Facebook a Google, ktorých servery sa z veľkej časti nachádzajú na území Spojených štátoch. Na situáciu upozornil server BBC.

Informácie často obletia celý svet než sa dostanú k adresátovi
Ďalšou dôležitou skutočnosťou je, že akékoľvek dáta prenášané medzi dvoma užívateľmi môžu byť monitorované, ak služba, ktorú na komunikáciu používajú má svoje servery umiestnené v Spojených štátoch. „Budeme sa zaoberať predovšetkým európskymi poskytovateľmi internetových služieb, ktorým v poskytovaní primeranej bezpečnosti európskym užívateľom bráni to, že musia e-maily a informácie posielať cez Atlantik,“ uviedla Merkelová.

Merkelová bude o možnostiach vytvorenia akéhosi európskeho intranetu rokovať s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Pod novú iniciatívu sa podpísal najmä fakt, že americké tajné služby monitorovali mobilný telefón viacerých európskych diplomatov vrátane nemeckej kancelárky. Navyše Nemecko sa už niekoľko mesiacov bez úspechu snaží presvedčiť Washington, aby podpísal dohodu o zrušení špionáže.

Európsky intranet môže prispieť k zániku internetu v jeho dnešnej podobe
Bezpečnostní analytici už viackrát vyslovili hypotézu, že internet sa bude v najbližších rokoch drobiť na rôzne menšie celky s cieľom jeho lepšej kontroly na lokálnej úrovni. To môže predznamenať koniec internetu v podobe, akú poznáme dnes. Tajné dokumenty NSA odhalené Edwardom Snowdenom hovoria o veľkom objeme osobných dát zozbieraných americkými a britskými tajnými službami v rámci ich bezpečnostného monitoringu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #NSA #internet #Angela Merkelová