Web oslávil 25 rokov. Ovplyvnil životy miliárd ľudí

Celosvetová sieť navzájom prepojených informácií, označovaná ako World Wide Web (WWW), uzrela po prvýkrát svetlo sveta pred 25 rokmi. Za krátky čas zmenila životy 40-percent ľudí tejto planéty, ktorý dnes majú prístup k internetu.

14.03.2014 17:00
world wide web, www, internet, prehliadač Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Celosvetová sieť navzájom prepojených informácií, označovaná ako World Wide Web (WWW), uzrela po prvýkrát svetlo sveta pred 25 rokmi. Prvotnou pohnútkou k vytvoreniu webu nebolo sprístupniť ľuďom jednoduchý spôsob prístupu k dokumentom na internete, ale uľahčiť prácu ľuďom v Európskom laboratóriu pre časticovú fyziku CERN. Otcom prevratnej služby, ktorá napokon ovplyvnila životy niekoľkých miliárd ľudí, je sir Timothy Berners-Lee.

Kľúčom k úspechu bola jednoduchosť
Berners-Lee sa myšlienkou vytvorenia systému, ktorý by umožnil jednoduchý prístup a prehliadanie dokumentov na internete, začal zaoberať už v osemdesiatych rokoch minulého storočia ešte ako zamestnanec CERNu. Pred vytvorením webu mal Berners-Lee so svojimi kolegami údajne niekoľko nápadov, ako dokumenty navzájom prepojiť, no všetky stroskotali. Boli totiž príliš komplikované, vyžadovali množstvo teoretických znalostí a ovládania sofistikovaného značkovacieho jazyka. Vedci v CERNe, ktorí rôzne štýly práce so vzájomne prepojenými dokumentami mali možnosť vyskúšať, sa vzopreli a každý z nápadov skončil neúspechom. "Tak som si uvedomil, že treba vytvoriť niečo, aby ľudia mohli robiť veci po svojom,“ uviedol Berners-Lee. Vznik World Wide Webu mal otvoriť internet a sprístupniť rozsiahle možnosti, ktoré ponúka.

Verejnosť sa o webe dozvedela až o dva roky neskôr
Presne 12. marca 1989 položil Berners-Lee základy World Wide Webu, ktorý umožnil jednoduchý prístup k informáciám pomocou hypertextových odkazov. Prvý použiteľný prehliadač však vznikol až o rok neskôr a verejnosť sa o webe oficiálne dozvedela len v druhej polovici roka 1991. Navyše zdrojové kódy k webu CERN sprístupnil až v roku 1993. Názorov o skutočnom vzniku webu je preto hneď niekoľko. Jeho tvorca však tvrdí, že oficiálne je len dátum jeden, a to 12. marec 1989.

Základom webu je jeho univerzálnosť. Funguje na akomkoľvek zariadení, na akomkoľvek operačnom systéme, pracuje s ľubovolnými informáciami v rôznych jazykoch, kultúrach a s rôznymi typmi internetového pripojenia. Hypertextový odkaz môže byť jednoducho vytvorený pre čokoľvek a kohokoľvek. Kľúčovou vlastnosťou je takisto spôsob, akým služba funguje. Je zadarmo a používatelia nemusia platiť za prijímanie nových webových štandardov, ktoré umožnia jeho ďalší rozvoj.

Jeden z prvých prehliadačov, ktorý v decembri... Foto: W3C
world wide web, berners lee, internet, prvý prehliadač Jeden z prvých prehliadačov, ktorý v decembri roku 1990 využíval možnosti webu.

Webovú stránku môže vytvoriť ktokoľvek a kdekoľvek
Web je sám o sebe decentralizovaný. Znamená to, že stránku môže vytvoriť ktokoľvek bez toho, aby si musel vypýtať špeciálne povolenie. Vďaka otvoreným štandardom nie je v područí pár veľkých firiem, ale je prístupný všetkým. Zakladateľ World Wide Webu bojoval za to, aby bol web zdarma. Trvalo mu údajne až 18 mesiacov kým presvedčil CERN, aby službu nespoplatnil. Nakoniec sa to podarilo a aj vďaka tomu sa web mohol rozvíjať až do podoby, akú už notoricky poznáme dnes. Vývoj však neskončil. Berners-Lee pri príležitosti spustenia kampane „Web at 25“ varuje pred vplyvom globalizácie, ktorej výsledkom sú snahy o zneužívanie webu a internetu.

10 vecí, ktoré o internete možno neviete

  • Web nie je to isté, čo internet. Internetové protokoly popisujú spôsob odosielania balíkov dát medzi jednotlivými článkami softvéru. Prvé internetové protokoly boli popísané už v roku 1969. Od tohto momentu vzniklo množstvo konceptov, ktoré protokoly používali rôznymi spôsobmi, vrátane E-mailu, FTP a Webu.
  • Mike Sendall, šéf Bernersa-Leeho v CERNE, nápad vytvorenia Webu zhodnotil slovami „vágny, ale zaujímavý“. Napriek tomu, Leemu umožnil pracovať na koncepte až do podoby, ktorá dala základy webu v marci 1989.
  • Timothy Berners-Lee mal viacero nápadov ako prepojiť informácie na internete. Ešte v roku 1980 zhotovil koncept ENQUIRE, ktorý nebol ani zďaleka taký jednoduchý a prehľadný ako Web. Zdrojový kód ENQUIRE sa stratil v čase a dnes o ňom vie už len málokto.
  • V roku 1990 Berners Lee zostrojil prvý internetový prehliadač a editor s názvom „WorldWideWeb.app“, ktorý bežal na počítači spoločnosti NeXT. Spoluzakladateľom spoločnosti NeXT bol Steve Jobs po tom, čo na niekoľko rokov opustil spoločnosť Apple.
  • Prvou webovou stránkou bola info.cern.ch, hostovaná na serveroch švajčiarskeho CERNu
  • Timothy Beerners-Lee prišiel s nápadom používať dvojité lomítko pre oddelenie názvu protokolu a domény. Lomítko okrem toho nemá žiaden iný praktický význam.
  • Nie je podmienkou, aby všetky webové stránky začínali skratkou www. Dôvod prečo je tomu u väčšiny stránok stále tak,je konvencia z minulosti. Skratka totiž slúžila na rozpoznanie, že na druhej strane beží webový server.
  • V októbri 1994 Berners-Lee založil konzorcium W3C (World Wide Web Consortium) s cieľom vytvoriť spoločné štandardy pre jadro celého webu. Organizácia sa do dnešných dní usiluje ustrážiť, aby sa web nefragmentoval a bol dostupný pre všetkých.
  • Najčastejšie používanými jazykmi na komunikáciu na internete a v prostredí webových stránok sú Angličtina, Čínština, Španielčina, Japončina a Portugalčina.
  • V súčasnosti existujú desiatky miliárd verejných webových stránok. Ich presný počet však nie je možné určiť, nakoľko nie všetky sú indexované webovými vyhľadávačmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Cern #WWW #world wide web #Timothy Berners-Lee